Σε κάποιο κανάλι (μη συστημικό) είδα μία παλιά ελληνική ταινία που είχε ενδιαφέρον!! Μπορει να μην είναι απο τις τεχνικά και σκηνοθετικά καλες ταινίες αλλα έχει μέσα στοιχεία που ενδιαφέρουν τους φίλους του ρεμπέτικου.
Η ταινία είναι "Ο αλήτης του λιμανιού" (Το σπίτι της ηδονής) απο τα 1961, σκηνοθεσίας του Γιώργου Ζερβουλάκου και η ιστορία της διαδραμίζεται στην Τρούμπα. Ίσως αυτη η ταινία η κάπως προχειροφτιαγμένη, να έδωσε το έναυσμα και την ιδέα για παρόμοιες ταινίες που γέμισαν τα ταμεία τα επόμενα χρόνια, όπως: "Κόκκινα φανάρια", "Καλως ήρθε το δολλάριο" (1965) και πολλες ακόμα. Προηγείται φυσικά το"Ποτε την Κυριακή" (1960), όμως φαίνεται οι έλληνες σκηνοθέτες του συρμου δεν αντέγραψαν τον Ζυλ Ντασσεν αλλα συνέχισαν την πεπατημένη. Φυσικά και ο Ντασσεν πήρε το μισο του θέμα απο τη "Στέλλα" του Κακογιάννη, όταν είδε το φιλμ στις Κάννες το '56 όπου και καψουρεύτηκε τη Μελίνα, με τη διαφορά πως το στόρυ περιπλέκονταν στα Εξάρχεια του τοτε... Ο αγαπητικός Φούντας, θαμώνας στα μπουζούκια, με τσαμπουκάδες και μαχαιρώματα, μπουζούκια που μέχρι τότε λάνσαραν οι μισες ελληνικές ταινίες, στην τελευταία δεκαετία του ρεμπέτικου 1945-55, με τη διαφορά ότι οι φασαρίες που γινόταν σε όλες τις ταινιες ήταν της πλάκας, ο Κακογιάννης το έκανε δραματικό!
Χαρακτηριστική η εμφάνιση του Νίκου Ξανθόπουλου, ίσως απο τις πρώτες του ταινίες, σε ρόλο ζόρικου μάγκα, αντίπαλο δέος στον Φούντα.
Ο Μίμης Πλέσσας αναφέρεται ως συνθέτης, αλλα στο φιλμ δύσκολα ξεχωρίζει κανεις άλλη μουσική απο του Τσιτσάνη. Είναι αποτις πρώτες 10ταινίες που ο Πλέσσας έγραψε μουσική και σίγουρα πριν κάνει τις πρώτες του επιτυχίες.
Ο Γ.Ζερβουλάκος συνδέεται μετο ρεμπέτικο λόγω του ότι είναι ο παραγωγός μαζι με τον Τάκη Ζερβουλάκο, της ταινίας "Ρεμπέτικο" του Κ.Φέρρη. Είναι επίσης σκηνοθέτης σε άλλη μία ταινία γεμάτη Τσιτσάνη, τη "Συννεφιασμένη Κυριακή".
Απο την αρχη ως το τέλος η μουσική του Βασίλη Τσιτσάνη κατακλύζει τις σκηνες του έργου με οργανικά ή τραγούδια. Άξια λόγου είναι ένα οργανικό σέρβικο, οι επανεκτελέσεις γνωστων τραγουδιών για χάρη της ταινίας και το "Στρώσε μου να κοιμηθώ" σε εκτέλεση κάποιου άγνωστου τραγουδιστή, πλεϊμπακ στον Ανέστη Βλάχο. Στη σκηνη του πάλκου φαίνονται ακόμα ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, η Βαγγελιώ Μαργαρώνη και άλλοι μουσικοί. Απο περιγραφές του Μίκη Θεοδωράκη που μιλάει για αυτη την εποχή ακριβώς που ο Μπιθί τραγουδούσε μαζι του σε συναυλίες ίσως το κέντρο του Χρουτσόγλου είναι η "Όασις" στο Αιγάλεω.
Καθόλου τυχαια η χρονιά του 1961 για τον Μπιθικώτση. Κεινη τη χρονιά τραγούδησε τα έντεχνα των Θεοδωράκη, Χατζιδάκι: "Βρέχει στη φτωχογειτονιά", "Είμαι αητος χωρις φτερα","Η κυρα" κ.α. δείτε εδω...
Ακούγονται τα τραγούδια και οργανικά:
Ταξίμι μινόρε - Τίτλοι, αρχη
Σέρβικο οργανικό
Αρχόντισα - 35' 55''Σε τούτο το παλιόσπιτο, Καίτη Γκρέϋ - 41' 38''
Ταξίμι μπαγλαμά - 45' 00''
Καμηλιέρικο - 49' 10''
Στρώσε μου να κοιμηθώ - 1h 09' 25''
Μπαξε Τσιφλίκι-1h 34' 59''
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου