Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017

Η αυτοβιογραφία του Μάρκου, σε μιά δεύτερη ή και παραπάνω ανάγνωση...




Δεκέμβρης του 2017. 
100 χρόνια μετα τη μετοίκηση του Μάρκου απο τη Σύρα στον Πειραιά. Ο πατέρας στον πόλεμο ακόμα, η μητέρα εργαζόμενη να αναθρέψει τα τρια παιδιά της, ο Μάρκος ζωηρός, πρωτότοκος, φυσικά με αίσθημα ευθύνης και με μπόϊ που του επέτρεπε να φαίνεται μεγαλύτερος, 20ρης και παραπάνω ίσως!



Όμως η σημερινή χρονολογία είναι σημαδιακή γιατί πριν δύο μήνες κυκλοφόρησε η δίτομη εργασία του Δημ.Βαρθαλίτη, που ως συριανός έχει μιά εντελώς δικη του ματιά και καλως, αρκετά φιλική χωρις να είναι σωβινιστική ή σαλιαρίζουσα, δίνει όμως αρκετά στοιχεία ώστε να μας λυθουν απορίες και να γίνουν οι απαραίτητες διασταυρώσεις σε γεγονότα που είχαμε άγνοια ή σκεπτικισμό.
Και ένα απο τα πιο σπουδαία, η χρονική πορεία στη ζωη του Μάρκου και της πρώτης του συζύγου και τα στοιχειώδη που αφορούν τη σχέση αυτη. Τελικά ο συγγραφέας έδωσε πληροφορίες παραπάνω απο τις στοιχειώδεις, αλλα με τέτοιο τρόπο που να μην θίγει, να μην ενοχλεί να μην διαπομπεύει αλλά να καταγράφει ως ένας καλος μυθιστοριογράφος.
Το βασικό τελικά όπως συζητάμε και με φίλους είναι ότι αποκαλύπτεται η χρονολογία εξέλιξης της απιστίας εκ μέρους της Ελένης (Ζιγκοάλας), που τοποθετεί σε άλλα πλαίσια την επίδραση στην ψυχολογία άρα και στη στιχουργία του Μάρκου αλλά και σε όλες τις παρεπόμενες πράξεις του, που ναι μεν αναφέρονται στην αυτ/φια της Βέλλου-Κάϊλ, πλην όμως είναι ξεκάρφωτες αν δεν ξέρεις το καίριο χρονικό σημείο αυτο!

Αυθόρμητα μετα απο την ολοκλήρωση της ανάγνωσης των 2 τόμων του Δ.Β. και αφου πέρασε ένα διάστημα κατασταλάγματος, μπήκα στον πειρασμό να ξαναδιαβάσω την αυτοβιογραφία του Μάρκου, εν μέρει, αλλα τελικά προέκυψε ολόκληρη. Παράλληλα κράταγα σημειώσεις για τους παλιούς μπουζουξήδες που αναφέρει -κάτι που αποτελεί μέρος άλλης έρευνας- και κράταγα ένα χρονολόγιο, γνωρίζοντας πλέον περισσότερα.

Έτσι μπορούμε να κάνουμε ένα περιληπτικό πλάνο της ζωης του Μάρκου που θα μας βγάλει απο απορίες και σκοτεινές σελίδες που είχαμε μέχρι τώρα. Ιδίως όταν απο λαλίστατους αστέρες και φωστήρες σε αφιερώματα και επετείους ακούμε να αναμασάν δύο τρία περιστατικά και αφήνουν πίσω σημαντικότατα γεγονότα που ανακαλύπτουμε απο τον ίδιο το Μάρκο. 
Χρήσιμο και απαραίτητο είναι να διαβαστεί ξανα ο πρόλογος της Αυτοβιογραφίας, ώστε να κατανοήσουμε το πως και πότε ειπώθηκαν όλα αυτα και συμπεριελήφθησαν τόσες λεπτομέρειες! Ένα τμήμα είχε γράψει ο ίδιος ο Μάρκος απο το 1955, στη συνέχεια ο τραγουδιστής Χατζηαντωνίου καθ'υπαγόρευσιν ένα άλλο κομμάτι, η Κικη Καλαμαρά απο τη συνέντευξη στα 1967 ένα τρίτο και τέλος ήρθε η έρευνα της Βέλλου το Σεπτέμβρη του 1969, αφου ο Μάρκος νωρίτερα ΔΕΝ κατάφερε να πάει στην Αμερική σε πρόσκληση του Πανεπιστήμιου και η ίδια έμεινε 3 βδομάδες σπίτι του!   

Η ζωη του Μάρκου σχετικά εύκολα μπορει να χωριστεί σε ενότητες, που έχουν να κάνουν και με τις πολιτικές καταστάσεις και τους πολέμους. Είναι ξεκάθαρο πόσα χρόνια εργάστηκε στην κάθε εργασία και τι ακριβώς έγινε τη "σκοτεινή" δεκαετία 1925-35 όπου και η γέννηση της δημιουργικής του ικανότητας. Μία άλλη σκοτεινή περίοδος είναι απο το 1950 μέχρι το 1960 όπου και εκει λύνονται οι απορίες. 



Επιφυλλίδα


ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ ΚΑΙ ΜΑΡΚΟΣ, ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ

Ο Μάρκος όπως και ο Καζαντζίδης είναι πλέον πρόσωπα σύμβολα και πρόσωπα κλειδιά ώστε να εννοήσουμε το βάθος και το πλούτος της λαϊκής μας μουσικής.
Κατά κάποιο τρόπο υπεύθυνοι οι δυό τους για 2 μεγάλες σχολες, το ρεμπέτικο και το λαϊκό. Οι δύο τους είχαν κάτι κοινο. Μεγάλωσαν σε πάμπτωχες οικογένειες, πλην όμως τίμιες και από μικροι μπήκαν στη βιοπάλη της ζωης, ο Μάρκος απο τα 7 όταν ο πατέρας του πήγε στον πόλεμο από το 1912 μέχρι το 1918, με δύο μικρα αδέρφια και ο Στέλιος απο 12 χρονών όταν σκοτώσαν εθνικόφρονες στην Κατοχή τον πατέρα του.

Ο Μάρκος εργάστηκε σκληρα από παιδι μέχρι το 1935, 23 χρόνια (!!), προτου γίνει γνωστος και σε ηλικία 30 χρονων άνοιξε ουζερί, όπου έπαιζε και μετα δούλεψε σε κέντρα.

Ο Στέλιος επίσης εργάστηκε σκληρά από το 1943 μέχρι το 1950 και ως μουσικός και τραγουδιστής 5 ακόμα δύσκολα χρόνια μέχρι την αναγνώριση, το 1955.



ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΖΩΗΣ ΜΑΡΚΟΥ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗ






Με το μαύρο. απο το βιβλιο της Κάιλ

Με το μπορντω απο το βιβλίο του Βαρθαλίτη

(συνεχίζεται)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου