Το ρεμπέτικο καφενείο στο ίντερνετ. Μπουζούκι, μπαγλαμάς, αργιλές και στο μπουφέ όλα τα καλά ! Όποιος θέλει ξεκρεμάει ένα οργανάκι και παίζει ...
Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013
Εφυγε σε ηλικία 92 χρόνων, η Άννα Χρυσάφη
Στα 92 της χρόνια – πλήρης ημερών – «έφυγε» από τη ζωή η γνωστή τραγουδίστρια του ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού Άννα Χρυσάφη.
Γεννημένη στις 6 Δεκεμβρίου του 1921 στην Αθήνα, με καταγωγή από οικογένεια Μικρασιατών λαϊκών μουσικών, η Άννα Χρυσάφη ξεκίνησε τη μουσική της σταδιοδρομία το 1949 – μέχρι τότε δούλευε ως μοδίστρα (απόφοιτη της Σχολής Τσοπανέλη) με το τραγούδι «Πεταλάκια» σε σύνθεση και στίχους του Μανώλη Χιώτη. Στα 50 και πλέον χρόνια της στο ρεμπέτικο και αυθεντικό λαϊκό τραγούδι, πραγματοποίησε ένα μακρύ ταξίδι μέσα στη νύχτα. Τραγούδησε στα πάλκα των μεγαλύτερων αλλά και των πιο ευπρόσωπων λαϊκών κέντρων: «Ροσινιόλ», «Φαληρικόν», «Λουζιτάνια», «Κουλουριώτης». Είχε ηχογραφήσει περισσότερα από 400 τραγούδια από τις συνεργασίες της με Χιώτη, Μητσάκη, Τσιτσάνη, Παπαϊωάννου, Μάρκο Βαμβακάρη κ.α. και έκανε επιτυχίες πολλά τραγούδια μεγάλων συνθετών, όπως «Το δαχτυλίδι» του Γιώργου Μητσάκη, «Ξημερώματα στη στράτα» του Γιώργου Ζαμπέτα, «Τα νησιά» του Βασίλη Τσιτσάνη, αλλά και το «Ο μήνας έχει δεκατρείς» του Μάνου Χατζιδάκι και το «Το τραγούδι της Αθήνας» του Σταύρου Ξαρχάκου.
Ήταν η πρώτη γυναίκα που τραγούδησε σε ρεμπέτικη κομπανία των Γ. Μητσάκη και Γ. Ζαμπέτα στην ταινία του ελληνικού κινηματογράφου «Πύργος των Ιπποτών» του Ν. Τσιφόρου (1952) και η πρώτη τραγουδίστρια που σηκώθηκε «όρθια» στο πάλκο.
Αναγνωρίζοντας την πολυετή προσφορά της στο ελληνικό τραγούδι, ο πρώην Δήμος Καλυβίων τίμησε με μια μουσική βραδιά την Άννα Χρυσάφη τον Ιούλιο του 2006 στην παραλία Αγίου Νικολάου στο Λαγονήσι. Στην εκδήλωση, στην οποία είχε παραβρεθεί και η ίδια, συμμετείχαν οι τραγουδιστές Ανδριάνα Κόλλια και Μιχάλης Κοζής, οι οποίοι ερμήνευσαν με μοναδικό τρόπο πολλές επιτυχίες από τη μακρόχρονη πορεία της μεγάλης ελληνίδας τραγουδίστριας. Στο τέλος της εκδήλωσης, η Άννα Χρυσάφη ανέβηκε στη σκηνή και τραγούδησε τη μεγάλη επιτυχία του Γιώργου Μητσάκη «Πάρε το δαχτυλίδι μου» προκαλώντας συγκίνηση στο κοινό.
Ο Δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια της Άννας Χρυσάφη, μιας τραγουδίστριας με σημαντική διαδρομή στο ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι, η οποία πρώτη έκανε επιτυχίες πολλά τραγούδια που όλοι γνωρίσαμε και αγαπήσαμε από άλλους καλλιτέχνες σε μεταγενέστερες εκτελέσεις.
Η κηδεία της Άννας Χρυσάφη θα πραγματοποιηθεί σήμερα (Δευτέρα) στις 6:00 μ.μ. στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στα Καλύβια, καθώς τα τελευταία χρόνια ήταν μόνιμη κάτοικος Λαγονησίου.
mesogialife
...
Γεννήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου του 1921 στην Αθήνα. Η καταγωγή της «κρατούσε» από τη Μικρά Ασία και η οικογένειά της είχε τη δική της παράδοση στη λαϊκή μουσική.
Ξεκίνησε να δουλεύει ως μοδίστρα της (τότε) υψηλής κοινωνίας. Στην καριέρα της ηχογράφησε περισσότερα από 400 τραγούδια.
Έκανε το ντεμπούτο της στη δισκογραφία στα «Πεταλάκια» του Μανώλη Χιώτη. Έκανε δεύτερη φωνή.Ήταν όμως ο Γιώργος Μητσάκης αυτός με τον οποίο έγιναν ένα από τα πιο γνωστά ντουέτα του ρεμπέτικου τραγουδιού. Συνεργάστηκαν μέχρι το 1950.
"Ροσινιόλ", "Φαληρικόν", "Λουζιτάνια", "Κουλουριώτης" ήταν μερικά από τα πιο γνωστά κέντρα που την είχαν στο πάλκο τους.
Ήταν η πρώτη γυναίκα που τραγούδησε σε ρεμπέτικη κομπανία των Γ. Μητσάκη και Γ. Ζαμπέτα στην ταινία του ελληνικού κινηματογράφου "Πύργος των Ιπποτών" του Ν. Τσιφόρου (1952) και η πρώτη τραγουδίστρια που σηκώθηκε "όρθια" στο πάλκο.
Μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ήταν:
Το δαχτυλίδι (Γιώργος Ζαμπέτας)
Ξημερώματα στη στράτα (Γιώργος Ζαμπέτας)
Τα νησιά (Βασίλης Τσιτσάνης)
Ο μήνας έχει 13 (Μάνος Χατζηδάκις)
Το τραγούδι της Αθήνας (Σταύρος Ξαρχάκος)
Η κηδεία της έγινε τη Δευτέρα στα Καλύβια Αττικής.
briefingnews
http://mpouzouksides.blogspot.gr/2013/09/92.html?spref=fb
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου