Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009

Το μινόρε της αυγης, επιτέλους η αλήθεια !!!


Μια παλιά πατινάδα της Σμύρνης που έλεγε :
"
Ξύπνησε μικρη μου, άκου μινόρε την αυγη"
ήταν η αρχική έμπνευση για τον Απόστολο Χατζηχρήστο για να γράψει το περίφημο "Μινόρε της αυγης" !! Αυτα είπαν σήμερα η κόρη του Καλλιόπη και ο Πάνος Σαββόπουλος στην εκπομπή "Εχει γούστο της" Μπήλιως Τσουκαλά στην ΕΤ2 !!
Η μουσική δομη του "Μινόρε της αυγης" παραπέμπει στο μανε ΄"Σμυρνέϊκο μινόρε" που έχει ηχογραφηθεί σε πολλες εκτελέσεις απο το 1906 στη Σμύρνη έως προπολεμικά στην Αθήνα και στην Αμερική. Σαν ξεχωριστή όμως σύνθεση ανήκει εξ'ολοκλήρου στον Απόστολο Χατζηχρήστο όπως μαρτυράει η κόρη του με την οποία να παίζει κιθάρα, μικρη τότε, συνέθεσε με το μπουζούκι του !! Οταν πήγε στην εταιρεία στον Σπύρο Περιστέρη να του παίξει τα 2 νέα του τραγούδια την "Αμαξα" και το "Μινόρε" ο Περιστέρης του είπε ότι θα κρατήσει το "Μινόρε" δικο του !!! Αυτο τον στεναχώρησε πολυ και σε σημείο που έκλαψε όπως μαρτυράει η κόρη του !!
Τους παραδοσιακούς στίχους ο Χατζηχρήστος έδωσε στο Χαράλαμπο Βασιλειάδη ή Τσάντα να τους διαμορφώσει έτσι ώστε να βγει το τραγούδι στην τελική μορφη του που ξέρουμε σήμερα. Μάλιστα όπως τόνισε ο Π.Σαβ. δε λέει "κάποιο μινόρε της αυγης " αλλα "άκου μινόρε της αυγής" ...

Και ενω έγραφα το παρον για ανάρτηση, πήρε τηλέφωνο λίγο πριν το τέλος της εκπομπής η κόρη του Μίνωα Μάτσα (αδελφή του Μάκη ασφαλώς) Ρούλα να διαφυλάξει την τιμη του πατέρα της Μίνωα, ο οποίος σύμφωνα με την επίσημη αναφορά στο δίσκο της εταιρείας Οντεόν (η οποία εταιρεία του ανήκε), φαίνεται ότι είναι ο στιχουργός του "Μινόρε της αυγης" !! Πικραμένη εμφανώς η κύρια Πόπη Χατζηχρήστου επαναδιαβεβαίωσε ότι το ιστορικό και κλασσικό πλέον αυτο άσμα ανήκει στον πατέρα της (αφου μαζι το παίζαν καλε στο σπίτι !!) και πήγε να γίνει μια αναμπουμπούλα που ανησύχησε την κυρία Τσουκαλά, φάνηκε αυτο -το είδαν φαντάζομαι και οι ψαράδες που έστειλαν μύνημα απο καϊκι μεσοπέλαγα στον Ευβοϊκό- και τα πνεύματα ηρέμησαν με την παρέμβαση της εγγονής που με τον τρόπο της είπε, εντάξει του Περιστέρη και του Μάτσα είναι ... σαν να είπε ... αστο δε λέγεται ...

Πάντως ένα θα προσθέσουμε σαν ρεμπέτ καφε, ότι προϊόντος του χρόνου και όσο ξεφτίζουν οι τσιχλόφουσκες και τα φτηνα κατασκευάσματα της μουσικής βιομηχανίας, τόσο θα φαίνονται πιο αληθινά και θα λάμπουν σα διαμάντια οι δημιουργίες της ψυχης, τα αριστουργήματα αυτα της λαϊκής μας μουσικής που λέμε ρεμπέτικα !!
Και όσο για τους ματζίρηδες και μπαγαπόντηδες τι να πούμε, ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται στην περίπτωση μας την πρώτη 50ετία ... τι άλλο θέλουν ;; Αγαλμα, να πηγαίνουν να τους χέζουν τα κοτσύφια ;;

Μη χάσετε το βράδυ κατα τις 2 τα ξημερώματα την επανάληψη, που έχει καταπληκτικές μαρτυρίες για τις αγαθοεργίες του Α.Χ., το μπουζούκι του και η στάση του Μπιθικώτση και άλλα ... (αν αφήσουν ο εισαγγελέας και το Ελληνοϊσραηλητικό συμβούλιο ...)

Στη σημερινή εκπομπή πήραν επίσης τηλέφωνο η Βαγγελιώ Μαργαρώνη και ο Νίκος Κωνσταντινίδης, γιος του Γιάννη Κωνσταντινίδη ή Μακαρόνα μεγάλου κιθαρίστα του ρεμπέτικου για τον οποίο γνωρίζουμε ελάχιστα πράγματα και ο οποίος έπαιξε σε όλα τα προπολεμικά τραγούδια των Χατζηχρήστου και Παπαϊωάννου και τραγούδησε σιγόντο. Μάλιστα η προπολεμική φωτογραφία Χατζηχρήστου-Μακαρόνα στολίζει το μπλογκ μας !!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades