Τρίτη 22 Ιουλίου 2008

"Ρεμπέτικο προσκλητήριο" απο το Νίκο Μαμαγκάκη

Ο Νίκος Μαμαγκάκης είναι ένας συνθέτης απο τους λεγόμενους και έντεχνους και ξέρουμε ότι χρησιμοποιεί στοιχεία της κλασσικής και νεώτερης ευρωπαϊκής μελοποιίας και ενορχήστρωσης στη μέχρι τώρα πορεία του. Η μουσική του είναι δύσκολη και δεν εντάσσεται άνετα μαζι με αυτες των λεγόμενων έντεχνων Ελλήνων συνθετών, αφου δεν έχει τα λαϊκά στοιχεία του Θεοδωράκη, ούτε τα τραγουδιστικά και λυρικά στοιχεία του Χατζηδάκι, ούτε και τα δάνεια απο παραδοσιακές μουσικές φόρμες του Μαρκόπουλου και άλλων.
Μόλις κυκλοφόρησε ο Νίκος Μαμαγκάκης δύο καινούρια cd με τίτλο : "Ρεμπέτικο προσκλητήριο" και "Τα τραγούδια της Παράδεισος", όπου διασκευάζει προς το αρτιότερο κατα μία έννοια και προς το κλασσικότερο, αρκετά γνωστα ρεμπέτικα τραγούδια. Ο ίδιος δεν είναι άμοιρος του ίδιου του ρεμπέτικου αφου υπήρξε πιανίστας και ακκορντεονίστας στη "Μέκκα" της μεταπολεμικής ρεμπετιάς, στο περίφημο στέκι του Μάριου Δαλέζιου, στην οδο Ιώνος 8 στο κέντρο της Αθήνας, όπως αποκάλυψε πρόσφατα στην εκπομπή του 902 "Τα παντελόνια είναι περίεργα ρούχα" στον Πάρη Μήτσου και στο πανελλήνιο ! Δικα του τραγούδια μάλιστα έχουν την υπογραφή του Κώστα Καπλάνη ("Χτυπάει η καμπάνα" με τη Μπέλλου) και στην επιστροφή του ο Καπλάνης απο την Αμερική, δεδομένου ίσως του "ονόματος" που είχε κάνει ο Ν.Μ του είπε να τα μεταβιβάσει στο όνομα του πιά ... πράγμα που δε δέχτηκε ο Μαμαγκάκης !

Γνωστος μουσικοκριτικός της "Ελευθεροτυπίας" καλωσόρισε πικρόχολα τα δύο cd, ενω η γνώμη του παρόντος blog θα αναρτηθεί μετα την ακρόαση ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades