Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016

Το "Μουσείο Τσιτσάνη" στις παλιές φυλακές Τρικάλων




Αποφάσισαν λοιπόν εκεί οι άνθρωποι, να αναπαλαιώσουν τις παλιές φυλακές – που ήταν εγκαταλειμμένες – και να τις κάνουν Μουσείο Τσιτσάνη, μια και ο μεγάλος συνθέτης καταγόταν από τα Τρίκαλα. Και το έργο προχωράει ολοταχώς και εντός ολίγου ολοκληρώνονται οι εργασίες αποκατάστασης των Φυλακών. Το έργο προϋπολογισμού 2.000.000 ευρώ υλοποιείται με πόρους του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2007-2013, με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από ιδίους πόρους του Δήμου Τρικκαίων, και έχει ως φορέα υλοποίησης την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Τρικκαίων.


Παράλληλα, στον ισόγειο χώρο του κτιρίου των Φυλακών βρήκαν κάτι υπέροχα παλιά λουτρά, τα φτιάχνουν κι’ αυτά με προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ.
Στόχος του όλου έργου, είναι η αποκατάσταση της δομικής ενίσχυσης του κτιρίου, η οποία θα εξασφαλίσει τη φυσική διατήρηση του μνημείου. Η αποκατάσταση του κτιρίου σε συνδυασμό με το παρακείμενο τέμενος, θα διαμορφώσει μια σφαιρική εικόνα της αρχιτεκτονικής εκείνης της εποχής στην περιοχή. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών θα αποδοθεί στο κοινό ένας χώρος με διαχρονικότητα και πολύ-πολιτισμικότητα: ένας αμιγώς αρχαιολογικός χώρος με οργανωμένη αρχιτεκτονική και ιστορική δομή στο ισόγειο και ένας χώρος με αναφορές στην μουσική δημιουργία Τρικαλινών συνθετών στον πάνω όροφο που θα αποτελούν ξεχωριστές ενότητες με βελτιωμένες συνθήκες επισκεψιμότητας και θα συμβάλουν στην τουριστική προβολή της πόλης, αλλά και στην ανάπτυξη του τοπικού περιφερειακού χώρου.

Η μακέτα του νέου μουσείου


Περισσότερα εδω


ΣΧΟΛΙΟ R.C.

Γνώμη μας είναι ότι αφου πρόκειται για ένα τεράστιο χωρο όπως βλέπουμε στη μακέτα, θα μπορούσε να είναι μουσείο για το ρεμπέτικο και ενα τμήμα του για τον Τσιτσάνη.
Εκει θα μπορούσε να βρει ας πούμε κανεις και για τον Καλδάρα, Μπακάλη, Βίρβο, Μιλάνους κλπ

Όντως προβλεπεται "ένας αμιγώς αρχαιολογικός χώρος με οργανωμένη αρχιτεκτονική και ιστορική δομή στο ισόγειο και ένας χώρος με αναφορές στην μουσική δημιουργία Τρικαλινών συνθετών στον πάνω όροφο που θα αποτελούν ξεχωριστές ενότητες με βελτιωμένες συνθήκες επισκεψιμότητας και θα συμβάλουν στην τουριστική προβολή της πόλης, αλλά και στην ανάπτυξη του τοπικού περιφερειακού χώρου" ίσως ο τίτλος θα μπορούσε να είναι άλλος...

Και φυσικά αναμένουμε κάτι ανάλογο στον Πειραιά...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου