Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

Φωκιανός ζεϊμπέκικος



Ο μπάρμπα Δημητρός χορεύει το Φωκιανό στην ηλικία των 88 χρονων στην Αγιάσο της Λέσβου και μαζι του οι πιτσιρικάδες άξιοι συνεχιστές της παράδοσης ...!!!

Απο την εκπομπή του Γιώργου Μελίκη στην ΕΤ 3


Ενα κομμάτι της μουσικής παράδοσης της Λέσβου, παράδοση που είναι σχεδον ίδια με τα Μικρασιατικά παράλια, τα οποία μέχρι το 1922-'23 κατοικούσαν Ελληνες για 4.000 χρόνια τουλάχιστον ... ενσωματώθηκε στο ρεπερτόριο του ρεμπέτικου όπως αυτο διαμορφώθηκε μετα την έλευση των προσφύγων στην Ελλάδα και δη στην Αθήνα των 150.000 κατοίκων και τον Πειραιά των 25.000.
Ο ζεϊμπέκικος σιγα σιγα υιοθετήθηκε απο τους κάτοικους της πόλης, που άρχισε σταδιακά μετα τον πόλεμο να γινεται μεγαλούπολη και έτσι το "ζεϊμπέκικο" πια αποτέλεσε έκφραση των λαϊκών στρωμάτων με τις όποιες τροποποιήσεις και χορευτικές προσθήκες ενω όσο το βιοτικό επίπεδο ανέβαινε και ανεβαίνει και η επικυριαρχία των μέσων διέθλασε και διαθλά τη βιωμένη έκφραση και ανάγκη σαν φτηνο σόου προς κατανάλωση, τόσο η παραδομένη "χορογραφία", έκφραση και τελετουργία του ζεϊμπέκικου φθείρεται, αλλοιώνεται και υιοθετείται απο όλο και απο πιο αλλοπρόσαλλες ομάδες και μονάδες ...

Η Λέσβος όμως ιεραρχικά και νομοτελειακά έχει τους χορους της, το ζεϊμπέκικο, τον καρσιλαμά, το μπάλο και το συρτο και όποιους άλλους ... και όλα τα υπόλοιπα αφορούν αυτους που τα υφίστανται ... ευτυχώς ή δυστυχώς !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades