Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Φιλέματα του ρεμπέτ-καφέ...


Αναστασία Μουτσάτσου : Κύματα κρύσταλλα

ΦΤΑΣΑΜΕ ΑΙΣΙΩΣ ΤΙΣ 100.000 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ !!!


Το Ρεμπέτ-Καφέ έφτασε αισίως και ξεπέρασε τις 100.000 επισκέψεις (hits-χτυπήματα) με 63.000 περίπου μοναδικές επισκέψεις !! Ολα αυτα σε δύο χρόνια και ένα μήνα απο τη στιγμή που βγήκαμε στο διαδίκτυο, το Φεβρουάριο του 2008.
Οι καθημερινές μας επισκέψεις φτάνουν κατα μέσο όρο περίπου τις 300, απο 180-200 μοναδικούς υπολογιστές και αυτο σημαίνει ότι έχουμε αρκετούς φίλους που μπαίνουν στο ρεμπέτ-καφε, σχεδον κάθε μέρα.

Ευχαριστούμε όλους εσας για την προσοχή σας το ενδιαφέρον και τη συμπαράσταση σας και υποσχόμαστε ότι θα διατηρήσουμε, συν Θεώ, το ιντερνετικό μας καφενείο, με την υλη μας τις μουσικές μας και ότι άλλο προκύψει ...


Ηδη τηρήσαμε την υπόσχεση μας και ανεβάσαμε δύο βίντεο με το Μανώλη Πάππο, απο τις πρόσφατες εμφανίσεις του στα Χανιά και στη συνέχεια θα έχουμε και άλλα επετειακά δωράκια !!!

Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Η Αφεντούλα Ραζέλη στα Χανιά


Η Αφεντούλα Ραζέλη γνωστη και μη εξαιρετέα απο τις συνεργασίες με τον Βαγγέλη Κορακάκη, απο την αξιοπρεπή της πορεία, απο τους δίσκους της και απο τα χρόνια που έχει στα ρεμπετάδικα και σε άλλους αξιολόγους χώρους, εμφανίζεται απόψε Μεγάλη Δευτέρα 29 και αύριο Μεγάλη Τρίτη 30 Μάρτη στο ΑΔΕΣΠΟΤΟ στα Χανιά !!

Μαζι της ο Γιώργος Μαυρομανωλάκης στην κιθάρα που έχει γράψει τραγούδια και στον τελευταίο της δίσκο και ο Γιώργος Βασιλάκης στο μπουζούκι.

Μανώλης Πάππος Καϋμό μεσ'την καρδούλα μου

Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

Το συγκερασμένο του Φέρρη στη Σμύρνη των αρχων του 1900

Την εκπομπή -show- του Φέρρη δεν την βλέπω συνήθως αλλά μη έχοντος κάτι άλλο καλύτερο, ρίχνω μια ματιά πότε πότε ...Απόψε που έχει κάποιο επεισόδιο σε επανάληψη μάλλον ... άκουσα τις περισπούδαστες αναλύσεις του κύριου Κώστα. Αφου το άθλημα δεν το κατέχει, τι το παιδεύει ;; Σαν να πάει τώρα ένας μουσικός να κάνει αφιέρωμα στον κινηματογράφο !! Εεε κάπου θα τα κάνει σαλάτα !!
Παίρνει κάποιες φράσεις που έχει διαβάσει κάπου στο ίντερνετ, βάζει κάποιες δικες του θεωρίες - εμμονές και προσπαθεί να γίνει ρεμπετολόγος ...
Σήμερα μας είπε ότι πριν το 1922 οι αμανέδες της Σμύρνης -που έχουν ηχογραφηθεί συμπληρώνω εγω- ήταν καθαρώς συγκερασμένοι και δυτικότροποι σε αντίθεση με τους αμανέδες που ηχογραφήθηκαν μετα το '22 στην Αθήνα όπου κατέφυγαν οι Μικρασιάτες πρόσφυγες !! Τάχα μου δηλαδή ότι οι Σμυρνιοί δεν κατείχαν τον ανατολικότροπο μανέ και  τον έμαθαν μετα το 1922 ... 
Μέγα λάθος !! Κατ'αρχην δεν έχει ακούσει όλες τις ηχογραφήσεις προ του 1922, όπου κάποιες απο αυτες είναι αμιγώς ανατολίτικοι και ασυγκέραστοι !! Κατα δεύτερον δεν έχει μπει στον κόπο να ψάξει το θέμα καθ'ολοκληρίαν. Την εποχή αυτη την πρώιμη της δισκογραφίας (1900-1922) στη Σμύρνη και την Πόλη έγιναν εκατοντάδες ηχογραφήσεις ενω στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη έγιναν ελάχιστες. Αυτο κάτι δείχνει απο πρώτη άποψη. Οι καλλιτέχνες που επι το πλείστον ηχογραφούν σε αυτες τις δύο πόλεις είναι οι ΕΣΤΟΥΔΙΑΝΤΙΝΕΣ οι οποίες είναι κατα κάποιο τρόπο η επικρατούσα τάση, -ίσως στην καλη λεγόμενη κοινωνία- σε σημείο που κάποια  απο αυτες πήγε στη στέψη του Βασιλιά της Αγγλίας (Αρ.Καλυβιώτης). Υπάρχουν η Ελληνική, η Πολίτικη, του Ζωναράκη, του Σιδερή, η Σμυρνέϊκη και πολλες άλλες Εστουδιαντίνες. Επίσης ηχογραφούν κάποιος Γιαγκούλης, ο Τσανάκας που είναι ο αρτιότερος απο τους τραγουδιστές του αμανέ και αρκετοί άλλοι. Οι περισσότεροι απο αυτους ναι μεν τραγουδάνε αμανέ και όχι κάτι άλλο -που σημαίνει οτι ο αμανές ήταν κι αυτος επικρατούσα μορφη έκφρασης στη Σμύρνη και την Πόλη- αλλα τον τραγουδάνε άτενχα και δυτικότροπα. Μα δυτικότροπες είναι και οι Εστουδιαντίνες με τα μαντολίνα και τις χορωδίες. Ο μόνος που διασωζεται είναι ο Τσανάκας !!
Ομως αν δούμε τις βιογραφίες των μετέπειτα  "ρεμπέτηδων" ο Σέμσης γύριζε στα Βαλκάνια και στα μαγαζιά της Σμύρνης και της Πόλης, η Ρόζα στην Πόλη, τη Θεσσαλονίκη και αλλου, ο Σωφρονίου και ο Νούρος ήταν επαγγελματίες ψάλτες και ταυτόχρονα τραγουδιστές σε κέντρα, ο Μαυρογένης τραγουδιστής στα καλύτερα μαγαζιά της παραλίας της Σμύρνης, το ίδιο και η Αγγέλα Παπάζογλου, ο Καρίπης και αυτος μουσικός και τραγουδιστής και γενικά όλοι οι μετέπειτα ονομαστοί καλλιτέχνες πέρασαν απο τα μαγαζιά της Σμύρνης του Μπουρνόβα, του Αϊβαλιού, της Πόλης κλπ Απο τα δε ενθυμήματα της κυρα-Αγγέλας, του Στελλάκη και άλλων, ξέρουμε ότι στα κέντρα του "Και" και του "Κόρσο" οι ορχήστρες ξεκίναγαν απο το απόγευμα και μέχρι τις 2-3 τα μεσάνυχτα έλεγαν τα πάντα, ξεκινώντας απο άριες και άλλα Ευρωπαϊκά καταλήγοντας σε μανέδες, ζεϊμπέκικα, καρσιλαμάδες και άλλα ... Το ίδιο συνέβαινε και στου "Πίκινου", στου "Μουρούζη" και αλλού, απο το 1923 μέχρι το 1934 (Τζόβενος), στην Αθήνα πλέον, όπου σιγα σιγα το μπουζούκι άρχισε να επικρατεί.


Το πιθανότερο λοιπον είναι ότι η πρωτόφαντη τότε βιομηχανία της δισκογραφίας, επέλεξε να ηχογραφήσει τη δυτικότροπη έκφραση της Σμύρνης, ακρωτηριάζοντας κατα ένα τρόπο το Μανέ αλλά και τις παραδοσιακές Μικρασιάτικες μελωδίες που αργότερα και αυτες σώθηκαν με το σωστό τους χρώμα κάτι που μπορεί να το έκανε σκόπιμα μπορεί και όχι, αυτο είναι υπο διερεύνηση. Ο Σπύρος Παπαϊωάννου έχει πεί στις περιώνυμες ραδιοφωνικές εκπομπές του το 1981, ότι τα πιο δημοφιλή τραγούδια στη προ του '22 Σμύρνη ήταν ο Σμυρνέϊκος Μανες (μινόρε), ο Ταμπαχανιώτικος Μανές και ο Μανές Τζιβαέρι. Και συμπληρώνω ότι αυτο προέκυψε μετα απο παρέλευση χρόνων και αφου επι 100 χρόνια η Σμύρνη και η Μ.Ασία αποτέλεσε τεράστιο κέντρο εμπορίου και ζούσε σε μεγάλη ευμάρεια μέσα σε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία ενω δεν συμμετείχε στον ξεσηκωμό των Ελλήνων το '21. 
Ο αμανές λοιπον συνυπήρχε με το δυτικότροπο (ελαφρό) τραγούδι πριν το 1922 το οποίο παρέμεινε να επικρατεί μέχρι το 1927-'28 και στην Αθήνα με κυριώτερους εκπρόσωπους το Βιδάλη και τον Τούντα. Η μετάβαση στο λαϊκό, ρεμπέτικο αλανιάρικο δεν ήταν άμεση, ήρθε γύρω στο 1929-30 και βοήθησαν πιστεύω και οι ηχογραφήσεις της Αμερικής !! Ο Νταλγκάς είχε ένα  εκπληκτικό τρόπο να κρύβει την ανατολίτικη του χρειά όταν έλεγε κανένα δυτικότροπο τραγούδι ενω ο και Τούντας απο μελο-συνθέτης μέχρι το 1928, μεταμορφώνεται σε ένα εκπληκτικό λαϊκό δημιουργό !! Προφανώς η αλλαγή της κοινωνικής κατάστασης των Μικρασιατών προσφύγων και η όσμωση με τον παλιολλαδίτικο πληθυσμό μέσα στα '20, ρέπουν την κατάσταση στην επικράτηση του λαϊκού τραγουδού και την κορύφωση του αμανέ και όλα αυτα μέχρι το 1936 !!


Μήπως και σήμερα αυτο που επικρατεί δεν είναι το σελοφάν τραγούδι της ντεμέκ χλίδας .. απο κάτω όμως πάντα υποφώσκουν οι διατηρητές της αληθινής μουσικής μας !! Μήπως το '70 που η Ελλάδα ήταν κάτω απο τη μπότα του Παπαδόπουλου και τραγουδούσαν όλοι τον "Επιπόλαιο" δεν υπήρχε ο Σαραγούδας, που ήταν πρώτο όνομα στα πανηγύρια και έβγαζε δίσκους ;;

Ο Μανώλης Πάππος στο "Αδέσποτο"



Ενα μικρο αλλα περιεκτικό και "ταχυδακτυλουργικό "ταξίμι του Μανώλη Πάππου, απο την προχθεσινή μαγευτική βραδυά στο "Αδέσποτο" στα Χανιά. Είναι εισαγωγή στο τραγούδι του Χιώτη "Μπρος στα κλειστα παράθυρα" παιγμένο ασφαλώς απο Σι μινόρε.


Εδω ο Μανώλης παίζει με το Γιώργο Μαυρομανωλάκη (Aptalika, Αφ.Ραζέλη) κιθάρα και τη Βασιλική Μπουγά, μια χαριτωμένη κοπέλλα, με υπέροχη φωνη και κύριο επάγγελμα δασκάλα. Ο Μαυρομανωλάκης ανέβηκε προς το τέλος φιλικά, αφου κιθάρα έπαιζε ο Γιώργος Καντεράκης ιδιοκτήτης του Αδέσποτου. Αργότερα είχα την τιμη να παίξω και εγω με το Μανώλη.
Επαιξε πολλα και υπέροχα ο Μανώλης την περασμένη Τρίτη 23 Μάρτη. Ξεκίνησαν με αρκετά τραγούδια του Ζαμπέτα, κατόπιν με Ακη Πάνου και στη συνέχεια ρεμπέτικα και λαϊκά ενω ο Μανώλης είπε τραγούδια που λέει συχνα όπως : Θα κάνω ντου βρε πονηρή, Αν ήξερες ποιος είμαι  εγω, Ποιος θα με πληροφορήσει, Μπρος στα κλειστα παράθυρα και άλλα ενω για πρώτη φορα ακούσαμε στο "Καημο μεσ'την καρδούλα μου" που θα ανεβάσουμε στη συνέχεια μαζι με το υπέροχο ταξίμι του ...
Το μπουζούκι είναι κατασκευής Ποϊκλή, ένας νέος μάστορας απο Πρέβεζα !! Πολυ καλο μπουζουκάκι, το δοκίμασα και γω, σκάφος απο καρυδιά, καμιά 60ρια ντόγες.

Για την εκπομπή της ΝΕΤ που ήταν αφιερωμένη στο Μανώλη Χιώτη

ΧΙΩΤΗΣ

Δυστυχώς, η αποψινή εκπομπή της ΝΕΤ "Μηχανή του χρόνου"΄για τον Μανώλη Χιώτη ήταν μια μεγάλη απογοήτευση. Περιμέναμε σίγουρα κάτι καλλίτερο, γιατί οι δημιουργοί της εκπομπής έχουν δείξει ως τώρα οτι είναι αρκετά σοβαροί, εργατικοί, αναζητούν στοιχεία και γενικά προσπαθούν να προβάλουν κάποιες άγνωστες πτυχές των θεμάτων με τα οποία καταπιάνονται.
Στην περίπτωση του Χιώτη έγινε μια αναπαραγωγή γνωστών κοινοτοπιών, ανεπιβεβαίωτων "στοιχείων" και επανάληψη μυθοποιητικών απόψεων, που όχι μόνο δεν πρόσθεσαν τίποτα σε όσα ξέρουμε, αλλά συνετέλεσαν - προφανώς ακούσια - στην παραπληροφόρηση του κοινού που αγαπάει το λαϊκό τραγούδι και τον μεγάλο καλλιτέχνη Μανώλη Χιώτη.
Η εκπομπή έγινε με βάση τα δύο βιβλία που κυκλοφόρησαν τελευταία - το ένα για τον Χιώτη και το άλλο ουσιαστικά για την Μαίρη Λίντα - και τα οποία έχουν πολλά μά πάρα πολλά αδύνατα σημεία. Εδικά το δεύτερο βιβλίο, το οποίο είναι σαν "Αρλεκιν", είναι γεμάτο ανακρίβειες και ασημαντότητες, με εξαίρεση τις πολύ ωραίες φωτογραφίες από το αρχείο της Μαίρης Λίντα.
Ας ελπίσουμε οτι κάποτε θά γίνει μια σοβαρή εργασία για τον Χιώτη, μια εργασία που θα αναδεικνύει το μεγάλο συνθετικό του έργο, ιδίως στην δεκαετία του '50, το παίξιμο του τρίχορδου μπουζουκιού την ίδια περίοδο, την σοβαρότητά του, το κύρος του, τον επαγγελματισμό του, το σεβασμό που απολάμβανε ακόμη και από μεγαλύτερους στην ηλικία συναδέλφους του, την μαγκιά του και τον τεράστιο ρόλο που έπαιξε στην πορεία του λαϊκού τραγουδιού και στην εξέλιξη του παιξίματος του μπουζουκιού (και του τρίχορδου και του τετράχορδου). Και όχι στο ότι έβαλε μια χορδή παραπάνω (σημειωτέον, το έκανε με τον οργανοποιό Παναγή κι όχι με τον Ζοζέφ, όπως λένε οι μη γνωρίζοντες) κι όχι στο οτι είπε ο Χέντριξ πως ο Χιώτης έπαιζε καλύτερη κιθάρα από εκείνον (σέ ποιόν το είπε και πού δημοσιεύθηκε δεν μας τόχει πει κανείς ως τώρα). Είναι ώρα πιά να μιλάμε συγκεκριμένα και να στοιχειοθετούμε όσα λέμε...Από "αναλύσεις", φιλολογίες και ψευτολογοτεχνίες χορτάσαμε στο λαϊκό τραγούδι, τέσσσερις δεκαετίες τώρα.

Λαϊκό Τραγούδι

Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Κοντά στις 100.000 το Ρεμπέτ Καφέ

Πλησιάζουμε τις 100.000 επισκέψεις -και χωρις κολπάκια και "περισσότερα"- και θα το "γιορτάσουμε" όπως πρέπει !!!

Θα ανεβάσουμε μερικά χορταστικά βίντεο απο την προχθεσινή βραδυά του Μανώλη Πάππου στα Χανιά στο ΑΔΕΣΠΟΤΟ και άλλο πολυ υλικό ...

Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον, την προσοχή, την υποστήριξη, τα καλα λόγια και τη συμμετοχή σας !!!

Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Εθνική παλιγγενεσία και Εθνική ξεφτίλα ...

25 Μαρτίου υποτίθεται ημέρα της Εθνικης παλιγγενεσίας και σήμερα έχουμε εθνική ταπείνωση, ξεφτίλα και πάμε για κλείσιμο όχι για παλιν-γενεσία ...
Την ίδια ώρα που η Ξενογιαννακοπούλου, ο Παπούλιας στην παρέλαση και οι μπλε και πράσινοι πολιτικοί καμαρώνουν για τα ανδραγαθήματα του αντάρτη Κολοκοτρώνη, του Ανδρούτσου, του Καραϊσκάκη και όλων ανεξαιρέτως των ηρώων που μας απελευθέρωσαν απο μία βάρβαρη κατάσταση (φόνους, σφαγές, βιασμούς, κλεψιές, αγγαρείες, ταπεινώσεις, γενιτσαρισμό, δουλικότητα κλπ) απο ένα λαό που τα έβαλε τον 11ο αιώνα ακόμα και με τους Ούνους του Αττίλα και τους νίκησε ... την ίδια ώρα σερνόμαστε στα 4 -σαν την Τζούλια ένα πράμα- στα διεθνή νομισματικά ταμεία, στην επιτήρηση, στα δάνεια, στα χρεωλύσια στα σπρεντ και τα σουάπς !!!
Που τα μαθες ρε γύφτο τα σουάπς, που έχεις να δουλέψεις απο 15 χρονών όταν σε εστελνε ο πατέρας σου να φέρεις ψωμι απο το φούρνο ;; Να δανειστώ εγω επειδή χρωστάς εσυ ;; Τι λε ρε φίλε ;;
Επειδη διόρισες το γιο σου ή την κόρη σου στη Βουλή με 18 μισθούς και 3 χιλιάρικα το μήνα ;; Αμα είναι έτσι, διόρισε τους όλους, να φέρουμε και 10 εκατομύρια ακόμα μετανάστες, να τους κάνουμε Ελληνες να τους διορίσουμε κι αυτους να δανειστούμε κι άλλα, να περνάμε όλοι καλα ...
Και καλα οι πολιτικοί το μάθαμε το παραμύθι, είναι πορωμένοι, παρανομούν ασύστολα, καταστρατηγούν νόμους και διατάξεις και λυμαίνονται τον εθνικό πλούτο που παράγει ο ιδιωτικός τομέας επι το πλείστον.
Οι δικαστές τι κάνουνε ;; Ενα σκασμό λεφτα παίρνουν και όχι μόνο δεν τους δικάζουν όχι μόνο δε τους καταδικάζουν αλλα και αυτους του ποινικού, που έχουμε σπάσει ρεκόρ τα τελευταία 10 χρόνια, τους αφήνουν έξω σε ένα μήνα, με το αζημίωτο και αυτοι χτίζουν βίλλες, παίρνουν κότερα και και ...

Μήπως πρέπει να γίνει μια ακόμα Εθνική παλιγγενεσία ;; Μήπως πρέπει πάλι να πιάσουμε τα βουνα ;;

Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Το ηλιακό θαύμα του Μανώλη !!!

ΠΡΟΣΕΧΩΣ ...

Το φέσι ...

Την εποχή που οι Αλβανοί έκαναν επιδρομές στην Πελοπόννησο,οι Έλληνες,για να γλυτώσουν από το χατζάρι τους, ανέβαιναν στα βουνά ή κατέφευγαν στα διάφορα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου. Κάποτε όμως μερικοί Τριπολιτσιώτες,που είχαν αρχηγό τους τον Νικητάκη Φραγκιά,αποφάσισαν να τους στήσουν καρτέρι και να τους χτυπήσουν,μόλις έκαναν να πατήσουν το πόδι τους στα γύρω χωριά. Έτσι κι έγινε. Ένα βράδυ το καραούλι ειδοποίησε τον καπετάν Φραγκιά για την εμφάνιση μεγάλης συμμορίας. Εκείνος τότε ξύπνησε τα παλικάρια του κι όλοι μαζί με τα καριοφίλια στο χέρι τράβηξαν να πιάσουν τα περάσματα. Έτσι μόλις είδαν τους Αλβανούς να πλησιάζουν,τους κύκλωσαν από όλα τα σημεία κι άρχισαν να τους χτυπούν.
Οι Αλβανοί αποδεκατίστηκαν.
Αλλά ένας Έλληνας, ο Γιάννης Παπατζώρης για να αστειευτεί με τους συντρόφους του,φόρεσε ένα αλβανικό φέσι κι άρχιζε να φωνάζει στα αλβανικά πως έρχονται δήθεν,επικουρίες. Κάποιος όμως από όλους,ο Λιάκος Ζαφείρης,που δεν κατάλαβε το αστείο και τον πέρασε για πραγματικό Αλβανό,σήκωσε το τουφέκι του και τον σημάδεψε. Το μολύβι τον βρήκε στην καρδιά και τον άφησε στον τόπο..!

Ωστόσο μερικοί από τους αρματολούς είπαν ότι ο Ζαφείρης σκότωσε επίτηδες τον Παπατζώρη ,επειδή ο τελευταίος του χρωστούσε χρήματα που δεν του τα έδινε. Από τότε για όποιον μας οφείλει και δεν μας πληρώνει,λέμε ότι ''μας έβαλε φέσι...''!

freelakon

Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Βρήκαμε τους απογόνους του Κουφιανού !!


"Ο πρώτος των πρώτων !!" Ετσι μας χαρακτήρισε τον παπού της, το μεγάλο λυράρη Κουφιανό (1877-1944), η κυρία Νίκλα (Νικολέτα) που ζει σήμερα 76χρονη στο Ακρωτήρι, στα Κουνουπιδιανά μαζι με τον υπερήλικα σύζυγο της, που μας κατατόπισε σε άλλα μουσικά θέματα που ψάχναμε. Περήφανη για τον ξακουστό λυράρη παπου της, που ήκμασε προπολεμικά και έγραψε χρυσές σελίδες στη μουσική ιστορία του τόπου μας !! 
Ομως μετα απο λίγες μέρες, χθες συγκεκριμένα, καθως διηγιόμουν το περιστατικό σε μια παρέα, ο φίλος και ερασιτέχνης (ημιεπαγγελματίας) κιθαρίστας Δημήτρης Μαρκουλάκης μας είπε ότι και αυτος είναι απόγονος του Κουφιανού αφου η γιαγιά του ήτανε η  άλλη κόρη του Κουφιανού και ακόμα ο φίλος επίσης Μπάμπης Ευθυμάκης που κι αυτος ερασιτεχνικά παίζει λίγο μπουζούκι, είναι και αυτος ξάδερφος του προηγούμενου απο τον ίδιο κλάδο της οικογένειας άρα δισέγγονος και αυτος του Κουφιανού !!

Ο Κουφιανός απέκτησε 3  παιδιά, ένα γιό και δύο κόρες, εκ των οποίων ο γιος σκοτώθηκε 18 χρονών απο τους Τούρκους, μας είπε η εγγονή του ενω οι κόρες παντρεύτηκαν και έκαναν οικογένεια. Χθες μάθαμε ότι ο γιος του ο Γρηγόρης, σκοτώθηκε στη Μικρα Ασία στον πόλεμο, γι'αυτο η κόρη του Κουφιανού έδωσε στο γιο της το όνομα Γρηγόρη στο γιο της, πατέρα του Μαρκουλάκη.
Μάθαμε κι άλλα απο την κυρία Νίκλα -νομίζω το πρωτότυπο αυτο υποκοριστικό το έδωσε ο παπους της- που τον έζησε και τον θυμάται "σαν τώρα" να παίζει, να πηγαίνει στα γλέντια, να δίνει λεφτα στους φτωχούς και άλλες πολλες ιστορίες και παραλειπόμενα που δεν έχουν καταγραφεί έως τώρα εξ όσων γνωρίζουμε ούτε παλιότερα ούτε ακόμα και στη μοναδική βιογραφία του, που δημοσιεύτηκε απο το Θανάση Δεικτάκη στο βιβλίο με τους Χανιώτες μουσικούς που δεν υπάρχουν πια. Απλα θα αναφέρουμε ότι έχει μνήμες (γεν.1934) απο τη συνεργασία του Κουφιανού με τους Κουτσουρέληδες Γιώργη και Στέλιο, ακόμα και τις παρατηρήσεις που έκανε στο Στέλιο, τον σαντουριέρη Αντώνη Παπαμαρκάκη ή Τσεσμέ που ζει υπερήλικας στην Αθήνα, το Ναύτη και άλλους !!

Τα δισέγγονα του μετα απο τη συζήτηση αυτη έκπληξη, χθες βράδυ, σε μια ωραία μπουζουκακατάνυξη που προέκυψε στην ταβέρνα του Πασά, στον Καλυκά στα Χανιά, τραγούδησαν και έπαιξε ο Δημήτρης στο μπουζούκι -με τον υπογράφοντα στην κιθάρα- ένα παλιό σκοπο που τραγουδούσε η γιαγιά τους, κόρη του Κουφιανού !! Με μεγάλη μου έκπληξη αναγνώρισα ένα απο τα μάγκικα πρωτόλεια ρεμπέτικα της περιόδου 1920-1925 !!

Στην ίδια βραδυά είχαμε την τύχη να γνωρίσουμε ακόμα ένα σπουδαίο παλιό μουσικό της περιοχής μας για τον οποίο θα μιλήσουμε προσεχώς .

Αναμένουμε λοιπον τις επόμενες συναντήσεις ...

Βιογραφία του Νίκου Κατσουλάκη ή Κουφιανού απο το μπλογκ ΚΙΣΣΑΜΟΣ

Ο Νικόλαος Κατσούλης ή Κουφιανός ( Σφακιανής καταγωγής ), γεννήθηκε το 1877 στον Κουφό Κυδωνίας Χανίων. Από τον τόπο καταγωγής του λοιπόν, έμεινε να λέγεται Κουφιανός

Ο Κουφιανός ήταν ένας από τους πλέον δεξιοτέχνες λυράρηδες της εποχής του και άριστος τραγουδιστής. Ήταν επίσης πολύ καλός γνώστης της κρητικής μουσικής παράδοσης και ιδιαίτερα των χανιώτικών μοτίβων, συρτών και πεντοζάλι. Στο πεντοζάλι, όπως θρυλείται σήμερα, ήταν μοναδικός!

Έπαιξε σε πολυάριθμα γλέντια της εποχής του και διασκέδασε χιλιάδες κόσμο, που τον αποθέωναν σε κάθε εμφάνιση του και στην Κρήτη και στην Αθήνα. Στην Σπλάντζια στα Χανιά, ήταν ένα από τα καλά του στέκια και μερακλήδες από όλο τον νομό Χανίων, αλλά και από άλλες περιοχές της Κρήτης έτρεχαν να ακούσουν τον μεγάλο λυράρη.
Ο Κουφιανός έβγαλε και τον δικό του "σκοπό" πάνω στην μελωδία του συρτού. Είναι ο Χαλεπιανός συρτός. Μια σύνθεση πραγματικά άριστη και λεβέντικη, που αν και πολλοί σήμερα δεν ξέρουν την σωστή ονομασία της, ωστόσο την έχουν χορέψει πολλές φορές και έχουν τραγουδήσει πάνω της χιλιάδες μαντινάδες.
Ο θρυλικός Κουφιανός έφυγε από την ζωή το 1947. Αφησε πίσω του πολλούς μιμητές, την ατόφια μουσική παράδοση, την μεγάλη δεξιοτεχνία του και την γλύκα του παιξίματός του, που σπανίζει σήμερα.
Ίσως τελικά, αυτά να είναι τα στοιχεία που τον καθιέρωσαν, σαν ένα από τους καλύτερους δεξιοτέχνες της λύρας που γέννησε ποτέ η κρητική γη.
Ηταν δάσκαλος του Ναύτη.
ο Ναύτης σε μια δισκογραφική δουλειά του τον τίμησε με έναν συρτό αναφεροντάς τον
Και η μαντινάδα του Κώστα Παπαδάκη ή Ναύτη τα λέει όλα:
Τον Κουφιανό στο γλέντι του όσοι κι αν τον ακούσαν,
στο τράβηγμα του δοξαριού τ αηδόνια κελαηδούσαν

Μνήμη Μανώλη Χιώτη

Μανώλης Χιώτης (21 Μαρτίου 1921 - 21 Μαρτίου 1970)


Ήταν ένα Μαρτιάτικο απομεσήμερο του 1970 έξω από τις φυλακές του Ωρωπού, όπου κρατιόταν τότε από την Χούντα ο Μίκης Θεοδωράκης, όταν ο Χιώτης με την κιθάρα του στέκει κατάφατσα απέναντι στο καθεστώς και παίζει και τραγουδά για τον μεγάλο φίλο του: «σε πότισα ροδόσταμο». 



Γεγονός που του στοίχισε τέτοιο ξύλο από τα όργανα της Χούντας, που τον οδήγησε για μια βδομάδα στον «Ευαγγελισμό», σε πλήρη απομόνωση, την οποία μόνο ο Γιάννης Παπαϊωάννου με τον γνωστό «τσαμπουκά» του κατόρθωσε να σπάσει και να τον δει. Και εκείνο το Μάρτιο έφυγε...

Μανώλης Χιώτης, ο δεξιοτέχνης και ο αριστερός.
ΤΟΥ ΑΛΚΗ ΡΗΓΟΥ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΣΙΤΑΣ, Μανώλης Χιώτης, ο μάγκας που έβαλε κολόνια στο τραγούδι (μαζί, σε μορφή DVD, το ομώνυμο ντοκιμαντέρ), εκδόσεις ΚΨΜ.

ΜΑΔΑΡΑ
Η ΑΥΓΗ 14/02/2010

Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

Πεννιές στις παράγκες κάποιας εποχής ...


Μια φωτογραφία ντοκουμέντο βρήκαμε στο μπλογκ του κρητικού Ανδρέα Χ. !! Απο συζήτηση μαζι του, μου είπε ότι αυτην και πολλές άλλες βρήκε σε παλαιοπωλείο στο Μοναστηράκι. 
Εικονίζει κάποιον 40ρη έως 50ρη, να παίζει μπουζούκι και δίπλα ένας μάλλον γραφικός τύπος με στυλιστική αναφορά στον Τσάρλυ Τσάπλιν και ύφος κουτσαβάκη ποζάρει απαθής ...
Το σκηνικό είναι κάποιες παράγκες απο κάποιες απο τις πολλές παραγκουπόλεις της Αθήνας -προφανώς, όπως Δραπετσώνα, Δουργούτι, Πολύγωνο κλπ
Η χρονολογία της φωτογραφίας σίγουρα κυμαίνεται σε μια αρκετά μεγάλη χρονική περίοδο, προσωπικά δεν μπορω να την προσδιορίσω, εκ πρώτης όψεως ας πούμε ότι είναι μεταξύ 1930-1955.
Αυτο απο την σχετικά καλη ποιότητα της φωτογραφίας (1930+) και γιατί παράγκες στην Αθήνα -μάλλον είναι στην Αθήνα- υπήρχαν μέχρι και το 1965 και κάποιες μέχρι και πιο μετά.
Ο τύπος με το μουστάκι αν είναι ηλικίας 60-70 θα μπορούσε να διατηρεί αυτο το στυλ μέχρι και τη δεκαετία του '50 αφου το ίδιο κάνουν πολλοι και σήμερα, κρατάνε το στυλ που είχανε στη νιότη τους.
Ο μπουζουξής φαίνεται ευκατάστατος και ίσως να είναι καλεσμένος και ο άλλος να είναι κάτοικος της παράγκας.
Το μπουζούκι -και εκεί είναι το εύρημα- πρέπει να είναι απο τα παλιά μπουζούκια της δεκαετίας του '10 ή '20 κάποιου κατασκευαστή απο τους : Σταθόπουλο, Γκέλη, Μουρατίδη, Ευαγγελίδη κλπ
Απο πρώτη ματιά φαίνεται να μοιάζει με μπουζούκι Σταθόπουλου. Η στρογγυλή τρύπα και η περίτεχνη ροζέτα μέσα στην τρύπα, είναι χαρακτηριστικό των μπουζουκιών μέχρι το 1933-35.
Η συνέχεια στους ειδικούς ...

Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

Τσικρικόνης και Μπάτης ...

Get this widget | Track details | eSnips Social DNA

ΣΑΝ ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ...


Ο ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΝΟΥΜΕΡΑ
ΖΗΤΟΥΝ ΤΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ ΣΦΑΓΙΑΣΜΟ
ΑΦΟΥ ΠΗΡΑΝ, ΠΗΡΑΝ (ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ) ΤΩΡΑ ΤΑ ΘΕΛΟΥΝ ΟΛΑ!

Τα μέτρα που αποφάσισε και άρχισε ήδη να εφαρμόζει η κυβέρνηση για τη σταδιακή κάλυψη του δημοσιονομικού ελλείμματος (10% μείωση των επιδομάτων, τακτική  φορολόγηση  των αυτοτελώς φορολογούμενων, μείωση του φοροαπαλασσόμενου στις 6000 ευρώ, νέος φόρος στα καύσιμα, πάγωμα για τους άνω των 2000 ευρώ ακαθάριστα - εδώ κατέβηκε το όριο, αύξηση των συνταξιοδοτικών ορίων ηλικίας) υπολογίζεται ότι θα προσκομίσουν στα δημόσια ταμεία  10 δις ευρώ για την τρέχουσα χρονιά.
Ας θυμηθούμε κατ' αρχήν τα 28 δις που δόθηκαν σε μια νύχτα για την επανάκαμψη των δύσμοιρων τραπεζών.
Ας δούμε επίσης πόσο δύσμοιρες ήταν πραγματικά οι τράπεζες.
·      Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ αύξησε κατά 197,24% τα κέρδη της, ενώ οι φόροι της μειώθηκαν κατά 15%.
·      Η ALPHA BANK αύξησε κατά 45,48% τα κέρδη της, ενώ οι φόροι της μειώθηκαν κατά 29,7%
·      Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ αύξησε κατά 460,6% τα κέρδη της, ενώ οι φόροι της μειώθηκαν κατά 284,97%
·      Η EUROBANK αύξησε κατά 114,5% τα κέρδη της, ενώ οι φόροι της μειώθηκαν κατά 40,57%
Οι διαπιστώσεις αυτές προέρχονται από τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΝΩΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ.
Ας δούμε όμως και μερικά άλλα νούμερα.
·      650 εκατομμύρια ευρώ προβλέπουν να υφαρπάξουν από τους           μισθωτούς με τη μείωση κατά 10% των επιδομάτων.
·      600 εκατομμύρια ευρώ προβλέπονται στον προϋπολογισμό για επιχορήγηση των μη κυβερνητικών οργανώσεων ( ας θυμηθούμε λίγο πριν, 2 εκατ. είχε πάρει η «Γλαυκώπις Αθηνά» από το Ζαχόπουλο για κοπή πίτας και χριστουγεννιάτικα δώρα στα παιδιά των υπαλλήλων του ΥΠΠΟ)
·      6,5 εκατομμύρια ευρώ δαπανήθηκαν από τις 5 Οκτωβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου για τις μετακινήσεις πολιτικών στο εσωτερικό, με ιδιωτικά αεροπλάνα.
·      0 ευρώ προβλέπει ο προϋπολογισμός για φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.
·     45 εκατομμύρια ευρώ  προβλέπει ο προϋπολογισμός ως έσοδο από τις πράσινες κάρτες των μεταναστών.
·     16 εκατομμύρια από τη φορολόγηση των εφοπλιστών.
·     8.767.147,03 εισέπραξε ο κ. Προβόπουλος  τα τρία τελευταία χρόνια με νόμιμο τρόπο.
·     5,5 εκατομμύρια ευρώ πρόστιμο στην εταιρία Σημαιοφορίδη - Πρινιωτάκη έσβησαν το 2008 με πολιτική παρέμβαση στη ΦΑΕ Αθηνών.
·    Σε 14000 ευρώ, μόνο, το μήνα θα περιοριστεί η αμοιβή του κ. Τάσου Γιαννίτση (του γνωστού εγκέφαλού της ασφαλιστικής αποδόμησης) από την εταιρία Ελληνικά Πετρέλαια, μετά την εθελοντική μείωση του μισθού του, για το καλό της πατρίδας.
·    Λίγο λιγότερα από 300.000 ευρώ το χρόνο θα εισπράττει ο νέος           μάνατζερ της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός. «Δε δέχτηκα αυτή τη θέση για τα χρήματα» δήλωσε συγκινημένος, μετά την ανάθεση από την περιβαλλοντικιά  υπουργό, κυρία Μπιρμπίλη.
·    25.000 ευρώ το μήνα ήταν ο μισθός του κυρίου Παναγόπουλου, αφεντικού της ΕΡΤ. Από τον υπουργό επικοινωνιών κύριο Γερουλάνο ανακοινώθηκε  η δραματική μείωση του μισθού του νέου ΕΡΤιάρχη, σε μόλις 6.500 ευρώ.
·    580.000 ευρώ το χρόνο, δηλαδή 48.333 ευρώ το μήνα είναι η αμοιβή του κυρίου Παναγή Βουρλούμη, διευθυντή του ΟΤΕ.
·    Στις  7000 ευρώ μηνιαίως ανέρχεται η αμοιβή του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΥΘΑΠ (Εταιρία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης) Νικόλαου Παπαδάκη. Για την ιστορία υπενθυμίζουμε ότι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κύριος Παπαγεωργόπουλος έχει ταχθεί υπέρ της ιδιωτικοποίησής της για το καλό του καταναλωτή και της πατρίδας, λέμε εμείς ευρύτερα.
·     Σε μόλις 5400 ευρώ ανέρχεται ο μισθός του κάθε ευρωβουλευτή           μας ( όσο και του κάθε βουλευτή μας στο ελληνικό κοινοβούλιο). Ευτυχώς όμως τριπλασιάζεται, αφού  στο ποσό του «βασικού μισθού» προστίθεται  και ημερήσια αποζημίωση (300 ευρώ) για κάθε συνεδρίαση. Ευτυχώς επίσης  δικαιούνται  άλλα 14.000 ευρώ το μήνα για αμοιβές συνεργατών του γραφείου τους. ?γνωστη είναι η αμοιβή τους για τη συμμετοχή σε διάφορες επιτροπές.
·     Δεν γνωρίζουμε ακριβώς το ποσό των δισεκατομμυρίων ευρώ από το σκάνδαλο Βατοπεδίου, από το σκάνδαλο της SIEMENS κλπ κλπ κλπ. Το μόνο που γνωρίζουμε, σε σχέση με το θέμα, είναι ότι οι επιπλέον αμοιβές των πολιτικών προσώπων που συμμετέχουν στην εξεταστική επιτροπή (!!!) για το Βατοπέδι ανέρχονται σε 1,7 εκατομμύρια ευρώ.
Αν ζαλιστήκατε από τα νούμερα και έχετε τάση για εμετό, ελεύθερα. Το παρόν μπορεί να χρησιμεύσει και ως εμετοδοχείο.
Μιας όμως και μιλάμε για αριθμούς, ας αναλογιστούμε ποια είναι πραγματικά τα ΝΟΥΜΕΡΑ.
Όλα τα στοιχεία προέρχονται από δημοσιεύματα των εφημερίδων και δεν διαψεύστηκαν.

το παρον κείμενο κυκλοφορεί σαν chain mail και το αποδεχόμαστε πλήρως !! κύριε Γιαννιτση ...

Στο αργαστήρι του Αγάπιου

Ο Αγάπιος (παρατσούκλι) είναι ένας καλός φίλος, ρέκτης του παραδοσιακού, του ρεμπέτικου και του ανατολίτικου μέλους αλλα και του μπλουζ ... και συνάμα οργανοποιός. Δεν θα λέγαμε επαγγελματίας απο την άποψη ότι δεν προσπορίζεται απο αυτο, το κάνει πιο πολυ για το προσωπικό του μεράκι.
Πραγματικά μείναμε άφωνοι απο το καλα οργανωμένο αργαστήρι του σε ένα μικρο χωριό του Ηρακλείου !! Δεν του λείπει τίποτα ίσως μόνο ο χρόνος στον ιδιοκτήτη του, για να ασχολείται περισσότερο ...
Οι φωτογραφίες που ακολουθούν δείχνουν ένα μέρος απο το πολυ πλήρες αυτο αργαστήρι αν και βγάλαμε παραπάνω αλλα μας κωλύει το "επαγγελματικό" απόρρητο ...




Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Μήπως πίσω απο τη Μέρκελ βρίσκεται η ημισέληνος ;;

Η Μέρκελ σε κόντρα όλης της Ε.Ε. και όλης της Ευρώπης θέλει με πείσμα την οικονομική καταστροφή της Ελλάδας !! Δε λέμε πως δεν φταίνε τα λαμόγια τα δικα μας για την κατρακύλα αυτη, αλλα δεν φταίνε μόνο αυτοι, όταν αγκαλιά οι πολιτικοί μας με τις ξενες και δη Γερμανικές εταιρείες μοιράζουν τα έργα, τους εξοπλισμούς, τις μεγάλες δουλειές, φέρνουν δικες τους εταιρείες (Lidl, Praktiker, Hohtiff, Mediamarkt, Siemens κλπ)και στήνουν ένα πανηγύρι εις βάρος του ελληνικού λαου, μοιράζοντας υποσχέσεις και δίνοντας μας την αίσθηση ότι όλα βαίνουν καλώς, ξοδέψτε άφοβα, είμαστε στην ΟΝΕ !!!

Και αφου ο Σαρκοζύ θέλει να μας βοηθήσει, αφου οι Αγγλοι δεν παίρνουν αρνητική θέση, αφου οι Μεσογειακοί εταίροι μας συμπάσχουν, τι σκα..α θέλει η Μέρκελ ;;
Φάγαμε την παπάRα με τα υποβρύχια που γέρνουν, τους δώσαμε τα ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ, το ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ, τον ΟΤΕ αυτο το ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΟ της Ελλάδας και τώρα μάθαμε απο τον Καρατζαφέρη ότι η HOHTIFF παίρνει και τις εργολαβίες για τις μεγαλες ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΔΟΥΣ !!!
Οικονομικό αλισβερίσι λοιπον έχουμε με τους Γερμανούς, μας ρουφάνε το μεδούλι, αφου εμεις έχουμε ψαχνο να φάνε, δουλεψαμε απο το '50 και μετα (ασχετα αν 1 εκατ. το ξύνουνε στο δημοσιο-απο τα 1,2 εκατ.) και έχουμε πλούτο, που θα πάνε να αρπάξουνε λεφτα ;; Στην Αιγυπτο ή στο Μαρόκο ;; Τι άλλο θέλει η Μέρκελ ;;

Μόνο μία λογική εξήγηση φαίνεται στον ορίζοντα ... η ημισέληνος !! Οσο ο Τουρκος είναι εκτος Ε.Ε. τόσο ο αγαπημένος φίλος και "εταίρος" της ημισέληνου η Γερμανία, με 6 εκατομμύρια πολιτιγραφημένους Τούρκους-Γερμανούς, θα θέλει με κινήσεις ζατρικίου, πονηρές δηλαδη να βάλει την Τουρκια στην Ε.Ε.

Την ίδια στιγμη οι Τουρκοι τα δίνουν όλα με φρεγάτες, ελικόπτερα κλπ κάνουν ότι μπορουν για να δημιουργούν θερμα επεισόδια !!!
Τωρα και 10 αιωνες τους έχουμε στην πλάτη ... θα τους τρωμε στη μαπα μια ζωη ...
Θα τα δώσει όλα λοιπον η Μέρκελ για τους Τούρκους και δεδομένου ότι είναι γυναίκα, είναι ακόμα πιο ξερο κεφάλι και μια αγκαλιά με τους εξ ανατολών γείτονες !!!

Σαλονικιός στο Βερολίνο !!!



εγω σε μιλάω αφου ...

Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Αυτοι είπαν, ξείπαν ... και ο μα...άκας πληρώνει !!!

Ψευδεπίγραφη έκδοση με πολλες μαϊμουδιές ...

Ήδη, στα περίπτερα όλης της χώρας, βρίσκεται το πρώτο τεύχος της σειράς «Λαϊκό τραγούδι, η αυθεντική ιστορία». Εκδότρια εταιρεία είναι η ΤΕΣΣΕΡΑ ΠΙ Α.Ε, η οποία εκδίδει αποκλειστικά τα βιβλία και τα περιοδικά του National Geographic στην Ελλάδα. Σε ότι αφορά τη σειρά «Λαϊκό τραγούδι, η αυθεντική ιστορία», πρόκειται για εβδομαδιαία έκδοση. Η τιμή κάθε τεύχους ανέρχεται στα 12.9 ευρώ και μόνο για το πρώτο τεύχος, που κυκλοφόρησε την εβδομάδα που διανύουμε, η τιμή – τιμή γνωριμίας - είναι 4,9 ευρώ. Πρόκειται για ένα πολυδιάστατο έργο, που περιλαμβάνει κείμενα, φωτογραφίες, παρτιτούρες και φυσικά ψηφιακούς δίσκους με τραγούδια. (δείτε εδώ)
Η αλήθεια είναι πως δεν προλάβαμε να μελετήσουμε σε βάθος το πρώτο τεύχος της «πολυτελούς» αυτής έκδοσης. Μόλις χτες το πήραμε στα χέρια μας. Άλλωστε ακολουθούν 21 ακόμη τεύχη και όπως καταλαβαίνετε είναι νωρίς, πολύ νωρίς να αξιολογήσουμε, εν όλω, το εγχείρημα αυτό. Ωστόσο, μια φωτογραφία, μας προκάλεσε έντονο προβληματισμό και γέννησε πλήθος ερωτημάτων. Είναι η φωτογραφία που ακολουθεί:
Η φωτογραφία αυτή παρατίθεται στη σελίδα 15, του πρώτου τόμου και προέρχεται από το προσωπικό αρχείο του Τάκη Πανανίδη. Κατά τους «επιμελητές» της έκδοσης αυτής, πρόκειται για μια φωτογραφία στα μέσα της δεκαετίας του 60 και όπως χαρακτηριστικά σχολιάζουν στη λεζάντα της, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Άκης Πάνου, ο Στέλιος Καζαντζίδης, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης και ο Γιώργος Λιάνης, βρέθηκαν όλοι μαζί και φωτογραφήθηκαν στο κέντρο «Δειλινά». Μέχρι στιγμής όλα καλά. Η μήπως όχι; Παρατηρείστε προσεχτικά την φωτογραφία που ακολουθεί:
Στην φωτογραφία αυτή, στα 1967 εμφανίζονται ο Γιώργος Νταλάρας, ο Άκης Πάνου, ο Στέλιος Καζαντζίδης, ο Θωμάς Μιχαηλίδης (ιδιοκτήτης του νυχτερινού κέντρου «Δειλινά») και ο Γιώργος Λιάνης. Η φωτογραφία είναι πάλι από τα «Δειλινά» και αυτή τη φορά από το αρχείο του Τάκη Πανανίδη. Βλέποντας κανείς τις δύο φωτογραφίες, θα προτιμούσε, στη δημοσίευση αυτή, τον τίτλο: «Βρείτε τις διαφορές». Γιατί τα μόνα που διαφοροποιούν τις δύο φωτογραφίες είναι το φόντο και η απουσία/ παρουσία των Μιχαηλίδη και Μπιθικώτση. Ποια όμως είναι η πρωτότυπη και ποια προϊόν ψηφιακής επεξεργασίας; Εκτός και αν, κατά διαβολική σύμπτωση, το ίδιο βράδυ ή ακόμα χειρότερα δύο διαφορετικές βραδιές, Νταλάρας, Άκης Πάνου, Καζαντζίδης και Γιώργος Λιάνης, πόζαραν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο μαζί με τον Θωμά Μιχαηλίδη και τον Γρηγόρη Μπιθικώτση. Σε κάθε περίπτωση βέβαια ο ιδιοκτήτης φρόντισε να προσαρμόσει κατάλληλα το φόντο!
Τα πράγματα, δυστυχώς, δεν είναι αστεία και φαίνεται πως όσο περνούν τα χρόνια και απομακρυνόμαστε από την εποχή που εμπεδώθηκε το κλασσικό λαϊκό τραγούδι, η ιστορία δεν μελετάται ως έχει. Η ιστορία παραχαράσσεται! Η αλήθεια διαστρεβλώνεται. Ποια είναι όμως η αυθεντική φωτογραφία; Είναι η δεύτερη φωτογραφία. Απόδειξη αυτού; Μια τρίτη φωτογραφία, που βρήκαμε στο εσώφυλλο του δίσκου «Τα τραγούδια μου».(Πρόκειται για μια ζωντανή ηχογράφηση με τον Γιώργο Νταλάρα, στο μουσικό θέατρο «Ορφέας». Ο δίσκος κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 1983 αλλά η ηχογράφηση έγινε στις 22 και 23 Ιανουαρίου του ίδιου χρόνου, από το κινητό συνεργείο ηχογραφήσεων του Τάσου Κυριαζή. - διαβάστε περισσότερα εδώ). Όπως είπαμε, λοιπόν, στο εσώφυλλο του δίσκου περιέχεται μια φωτογραφία, από τα «Δειλινά». Είναι αυτή που παραθέτουμε ακριβώς κάτω:

η συνέχεια στο  http://stelioskazantzidis.blogspot.com/2010/03/blog-post_7039.html#ixzz0iR9ZymBg

Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Η σιωπή των ταγών... - Επιτέλους μια άλλη φωνή ...

Επιτέλους σήμερα είδαμε μια δημοσίευση απο άνθρωπο της Εκκλησίας, που να  καυτηριάζει τα κακως κείμενα και να παίρνει θέση έστω και αβρόχις ποσίν (με στεγνα πόδια...= χωρις κόστος). Ο Χρήστος Γιανναράς στέκεται απέναντι στο θέμα του Βατοπεδίου και στη γενικότερη μπαχαλοκατάσταση που βιώνουμε !! Δεν είναι βέβαια η επίσημη θέση της επίσημης Εκκλησίας, η οποία την ώρα που μεγάλο μέρος των Ελλήνων στενάζει οικονομικά και 6 στους 10 έχουν το βραχνά των δανείων και των καρτών, με τα παράνομα επιτόκια , σφυρίζει αδιάφορα και μπορει και να μην προσεύχεται καν ...
Την ίδια ώρα ξέρουμε ότι υπάρχει πακτωλός χρημάτων, ακινήτων, περιουσιών, η μιση Εθνική Τράπεζα και πλούτος ατελείωτος που ανήκει στην επίσημη Εκκλησία.
Αλλα ούτε καν ο καταγγελτικός της λόγος, απέναντι στην καταλήστευση του κράτους απο κομματικούς μεγαλόσχημους των δύο ισχυρών κομματικών μηχανισμών, που λυμαίνονται τον πλούτο, δηλαδή τον ιδρώτα του ΛΑΟΥ αυτης της χώρας, τώρα και 35 χρόνια !!!

Απο το άρθρο του Χ.Γιανναρά στο blog ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ
...
Δύσκολο να αντικειμενοποιήσει κανείς τις δραστικότερες αφορμές διασυρμού του αγιορείτικου μοναχισμού και της ελληνικής εκκλησιαστικής παράδοσης με αφορμή τα σκάνδαλα της μονής Βατοπεδίου. Δύσκολο, γιατί εντοπίζονται αυτές οι αφορμές κυρίως στη φυσιογνωμική σημειολογία που μεταφέρει το τηλεοπτικό θέαμα: Εκφράσεις προσώπων, είδος βλεμμάτων, τύπος χαμόγελου, στάσεις σωμάτων, γλώσσα των χειρονομιών:....
Kαι η μεν Βουλή των Ελλήνων έφτιαξε (έστω προσχηματικά) μιαν εξεταστική επιτροπή για τις ενδεχόμενες ευθύνες υπουργών στο βατοπεδινό σκάνδαλο. Γιατί άραγε οι επίσκοποι του εκκλησιαστικού σώματος και η «σύναξη» των αγιορειτών ηγουμένων δεν αισθάνθηκαν την παραμικρή ανάγκη να παρέμβουν στον πιο οδυνηρό (πρόξενο αγανάκτησης) σκανδαλισμό από όσους έζησε η ελληνική κοινωνία εδώ και πολλές δεκαετίες; Αν από υπερβολή μακροθυμίας δεν θέλησαν να παραδειγματίσουν τους αυτουργούς του ανυπόφορου σκανδάλου, δεν ενδιαφέρονται τουλάχιστον να φωτίσουν στις συνειδήσεις τη διαφορά της υγείας από την αρρώστια, της γνησιότητας από τη διαστροφή; Μπορεί να μένει αναπάντητη από τους εκφραστές της εκκλησιαστικής εμπειρίας και μαρτυρίας η δαιμονική αναίδεια του ισχυρισμού ότι «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα»: ότι προκειμένου να επισκευάσουν το μοναστήρι τους οι Βατοπεδινοί δικαιολογούνται να μετέρχονται κάθε κόλπο οικονομικής ραδιουργίας, να ανεβοκατεβαίνουν σε χρηματιστήρια, εταιρείες επενδύσεων και υπουργικά γραφεία, ρασοφορεμένες ατσίδες στις μπίζνες;

Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

"Εφυγε" πριν 40 μέρες ο θρυλικός οργανοποιός Γιώργης Φραγκεδάκης ή Φραγκέδης

Πληροφορηθήκαμε μόλις σήμερα απο το Στέλιο Λαϊνάκη, προέδρο του συλλόγου "Χάρχαλης", πως έφυγε απο τη ζωη ο Γιώργης ο Φραγκέδης ο θρυλικός οργανοποιός της Κρήτης και σήμερα ήταν τα "σαράντα". Ο Γιώργης ο Φραγγεδάκης ήτανε ένας απο τους μεγαλύτερους ομολογουμένως ανθρώπους της μουσικής του νησιού, που έζησε απλά, δημιουργικά και αθόρυβα με μια σεμνότητα που δύσκολα συναντάει κανεις !!
Γεννημένος το 1917 στα Χανιά, γιος του Μανώλη Φραγκεδάκη οργανοποιού και λαγουτιέρη, απο μικρη ηλικία άρχισε να παίζει λαούτο και μαθαίνει τη δουλειά του οργανοποιού, φτιάχνοντας λαγούτα κυρίως και βιολιά και επισκευάζοντας κάθε είδους όργανο !! Γύρω στο 1955 ήταν πια ένας φτασμένος οργανοποιός και μετακόμισε στο Ηράκλειο όπου η τέχνη του πια είχε και οικονομική απόδοση αφου η ζήτηση εκει ήταν μεγαλύτερη.
 Τον γνώρισα το 1993-94 όταν μαζι με το Ναύτη και το Λαϊνάκη πηγαίναμε κάθε φορά που βρισκόμαστε στο Ηράκλειο στο μαγαζί του και ευτύχησα να τον συναντήσω πάλι πέρσυ το Σεπτέμβρη όταν ήρθε στα Χανιά για μία βάπτιση και βοηθούντος του δάσκαλου Γιώργου Πιτσιτάκη του πήραμε μια εκτενή συνέντευξη μαζι με βίντεο και φωτογραφίες, στο σπίτι του αδερφού του Λευτέρη στη Νεα Χώρα στα Χανιά, οργανοποιού.
Ο γιος του ο Ανδρέας συνεχίζει τη δουλειά και την παράδοση του πατέρα του στο Ηράκλειο, στο μαγαζί κοντα στη Χανιόπορτα.
Σύντομα θα κάνουμε ένα εκτενές αφιέρωμα στον αξέχαστο αυτο μουσικό, οργανοποιό και άνθρωπο !!

Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

Ενας ακόμα κρητικός μουσικός φεύγει απο τη ζωη ...

Πριν απο λίγο έφυγε απο τη ζωη ένας ακόμα απο την παλιά φρουρά των καλών μουσικών της κρητικής παράδοσης. ο Μιχάλης Μπακατσάκης. Οπως μάθαμε πρέπει να είχε την επάρατο τώρα και μερικούς μήνες, που πολυ νωρις, σε ηλικία γύρω στα 70, κατάφερε τελικά να τον νικήσει ...


Αποκορωνιώτης ο λυράρης και τραγουδιστής Μιχάλης Μπακατσάκης, υπήρξε απο τους  ξεχωριστούς καλλιτέχνες της μουσικής μας, επι πολλές δεκαετίες και είχε ένα γλυκο παίξιμο και όμορφο τραγούδι, πράγμα που δίδαξε το γιό του το Μιχάλη, τον οποίο αφήνει στη θέση του και ο οποίος είναι ένας απο τους καλύτερους της γενιάς του !! Το γιο του, που πρόλαβε να τον δει να παντρεύεται πέρσυ τον Ιούνη.


Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τονε σκεπάσει !!!

Με νταούλια και αρκούδες ..... χρυσοκάνθαροι της ΕΡΤ !!!

Ο γιος του Γιαννη Βασιλείου (Μπες μεσ'το καμπριολέ, πάμε για κανα καφε..) Γιωργος Αλκαίος (Με δυο μαρμάρινα φιλιά...) θα μας εκπροσωπήσει στη ΓΙΟΥΡΟ-ΒΥΖΙΟΝ, που φέτος δεν ήταν και τόσο "βύζιον" όσο άλλες χρονιές... αν και είδα μόνο κάπου 6 λεπτα, προς στο τέλος... Το τραγούδι λέγεται "Οπα", ουάου, τι πρωτότυπο !!
Ο γιός του Χατζηνάσιου δεν προκρίθηκε αφου το συμπαθητικό τραγουδάκι που έγραψε ο Παναγιωτάκης, γιός της Ελεάνας, φίλης μου και καλης τραγουδίστριας, είχε να παλέψει με δυνατούς αντιπάλους !! Μα και ο Καραδήμος με τη βελούδινη φωνη δεν έκανε κάτι, πέραν του γενικότερου θαυμασμού σε κουλτουριάρικα ραδιόφωνα !!
Εμένα η Αβγκουστάκις πάντως μου άρεσε, γιατί σε όλο αυτο το καρα-ποπ πανηγύρι κόλλαγε, άσε που μετέφερε ένα μύνημα ότι "είμαστε εδω κουφάλες ευρωπέη ..."

Την παράσταση λένε ότι έκλεψε η Αντιγόνη (Με λένε Πόπη) Ψυχράμη που άνοιξε το πρόγραμμα !!
Απο το τρας σάιτ freegossip αντιγράφω το πολυ ωραίο σχόλιο που έκανε κάποιος :

καταπληκτικη φωνη η κοπελα. κανονικα θα επρεπε αυτη να ειναι στη eurovision και ο αλκαιος να ανοιγει το προγραμμα στο πανηγυρι της προσοτσανης σερρων παρεα με νταουλια και αρκουδες.

Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Νίκος Πουρπουράκης

Ο Νίκος Πουρπουράκης γεννήθηκε το 1930 στις Οινούσες Χίου απο γονεις Μικρασιάτες. Ο πατέρας του-Γιάννης Κουτσουδάκης η Πουρπουράκης - γεννήθηκε στο Καραπουρνό της Ιωνίας κι έπαιζε λαούτο. Ετσι και ο Νίκος ασχοληθηκε με την μουσική και τον τράβηξε το μπουζουκι αφου δοκιμασε πρωτα το λαούτο το μαντολίνο και το βιολί.
Στα 18του χρονια μπαρκάρισε στην Αμερική οπου εκανε διάφορες δουλειές και παράλληλα τελειοποιουσε και την τεχνική του στο όργανο.Πηγε στη Νεα Υορκη οπου ανακατευτηκε σε πολλες κομπανιες, δουλεψε με τον Μαρκο Μελκον και τον τυφλο τουρκο ουτιστα Udi Hrand. Στην αρχη επαιρνε 12 δολλαρια την εβδομαδα, μετα 16, αλλα ειχε και πολλα τυχερα. 
Εκεινη την περιοδο ηρθε στην Αμερικη και η Ροζα και δουλεψανε στο ιδιο μαγαζι για εναν χρονο. Φευγοντας η Ροζα, ο ιδιος ειχε μεγαλη ζητηση και στο κεντρο ''Βρετανια'' που δουλεψε επαιρνε 50 δολλαρια την εβδομαδα.Τον ζητουσανε απο αλλο κεντρο-το ''Βολτον'' - με 100 δολλαρια την εβδομαδα( δεν τα επαιρνε ουτε ο Σινατρα, που λεει ο λογος) , χωρια τα τυχερα. Βρεθηκε στην Βοστωνη και παει σ' ενα Αραβικο μαγαζι,το ''Καιατ κλαμπ''. Απο το προηγουμενο μαγαζι, μεχρι δικαστηριο του κανανε για να τον παρουν πισω. Αυτα γινανε το '50-'54.
Εκεινο το διαστημα, φτανει ενα καραβι απο την Αιγνουσα της Χιου με φιλους και γνωστους του.Ενα βραδυ φευγουν απο το μαγαζι και συνεχιζουν το γλεντι στο βαπορι. Τους παιρνει υπνος και το βαπορι μπαρκαρει.Οταν ξυπναει μεσοπελαγα, εχει και μια γυναικα πλαι του. Περναει ζωη και κοτα στο καραβι, τα μαγαζια πισω κανουν δικαστηρια κι αυτος τους τηλεφωνει απο το Ροττερνταμ για να ξεκαθαρισει την παρεξηγηση.
Μετα φευγει για Νεα Υορκη, γνωριζει τον Καβουρακη , τον Αντωνιο Λωρη-βιολι, την Αγγελα Παλαγουδη και τον Αθανασιο Πειραιωτη.Με ορισμενους απο αυτους και καποιους αλλους ιδρυσανε την εταιρια ''Καλος Δισκος''. Ως επι το πλειστον επανεκτελουσαν γνωστες επιτυχιες της Ελλαδος-λαικα και ρεμπετικα-, επαιξαν ομως και παραδοσιακα αλλα και δικες τους συνθεσεις.Δεν θυμαται ποσους δισκους βγαλανε.
Μετα απο τους δισκους εγινε πασιγνωστος και επαιζε και σε χοροεσπεριδες. Παει στο Σικαγο και δουλευει με Τατασοπουλο, Χιωτη, Καπλανη, Ρουκουνα, Μηττακη κ. α. Περνωντας τα χρονια, ανοιγει το πρωτο Ελληνικο εστιατοριο στην Αστορια το ''Ελλας καφε'', - δουλεψε πολυ καλα- αλλα τον τραβαγε η μουσικη, οποτε το αφηνει στον συνεταιρο του και συνεχιζει στο Κληβελαντ και στην Καλιφορνια.Τοτε τον βρισκει καποιος με μαγαζι στην Χαβαη και δουλευει στο καταστημα ''Μεντ γκρηκ'' για 9 χρονια.
Τελικα γυρνα στην Καλιφορνια και ξαναπαντρευεται( ειχε χωρισει την πρωτη του γυναικα που την ελεγαν Κατινα). Εχει 2 κορες . Ειχε να ερθει στην Ελλαδα απο το '61 αν και υπηρχαν συνεχεις προσκλησεις. Το 2001 ηρθε στην Αιγνουσα και επαιξε ζωντανα. Οσοι τον ακουσαν λενε οτι το παιξιμο του ητανε πολυ δυνατο οπως παλια. 

(Αυτα τα πηρα απο ενα παλιο τευχος του περιοδικου Παλκο και μαλλον ο συντακτης του ειναι ο Ηλιας Μπαρουνης.Αυτη ειναι η συνεντευξη που του πηρε ο ιδιος αλλα και πληροφοριες απο συγγενεις του. Ελπιζω να μην παρεξηγηθει ο κος Μπαρουνης που του τα πηρα χωρις να ρωτησω.......)

Το κείμενο είναι του φίλου stravoxylo απο το site rebetiko.sealabs.net 
Οι φωτογραφίες είναι απο το facebook του ίδιου του κύριου Νίκου.  


Τατασόπουλος, Μπόμπυ Τσομπανάκης, Πόλυ Πάνου, Νίκος Πουρπουράκης, Κατίνα Πουρπουράκη (Dakis)

Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Ξεκίνησε η δίκη της ΔΕΚΑ- Στο επίκεντρο οι μετοχές των ΕΤΕ και ΟΤΕ

Τις πρώτες μαρτυρικές καταθέσεις έλαβε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, ενώπιον του οποίου δικάζονται τα πρώην μέλη του ΔΣ της Δημόσιας Επιχείρησης Κινητών Αξιών (ΔΕΚΑ) για την κατηγορία της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου.
Η κατηγορία αφορά τις μαζικές αγορές μετοχών στις οποίες είχε προχωρήσει η ΔΕΚΑ το διάστημα από 9/3/2000 έως 10/4/2000 προκειμένου, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, να αυξηθεί ο Γενικός Δείκτης του ΧΑΑ, ενόψει επικείμενων βουλευτικών εκλογών.
Το δικαστήριο απέρριψε τις ενστάσεις, που είχε υποβάλει η υπεράσπιση των έξι κατηγορουμένων με την έναρξη της δίκης, στις 8 Φεβρουαρίου, με βασικότερη εκείνη που ζητούσε την κήρυξη, ως απαράδεκτης, της δίωξης σε βάρος τους με βασικό σκεπτικό ότι η ΔΕΚΑ ενεργούσε βάση εντολών του αρμόδιου υπουργού Οικονομικών.
Ο πρώην ΓΓ του Υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Κουρής, κατέθεσε στο δικαστήριο ότι το επίμαχο διάστημα η ΔΕΚΑ έκανε αγορές μετοχών της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ και του ΟΤΕ αξίας περίπου 370 δισ. δραχμών έχοντας ως στόχο τη χειραγώγηση του χρηματιστηρίου. Για τον λόγο αυτό, όπως είπε ο κ. Κουρής, οι αγορές γίνονταν το τελευταίο ημίωρο των συνεδριάσεων στο ΧΑΑ, ώστε να ανεβαίνει ο δείκτης. Απαντώντας σε ερώτηση της Έδρας, ο μάρτυρας τόνισε πως οι κατηγορούμενοι δεν ήθελαν να ωφελήσουν τρίτους, ούτε να βλάψουν το Δημόσιο, ενώ υπογράμμισε πως για οποιαδήποτε πώληση, ή αγορά, εκ μέρους της ΔΕΚΑ χρειαζόταν υπογραφή του υπουργού.
Νωρίτερα, στο δικαστήριο κατέθεσαν ο συνταξιούχος οικονομολόγος Ι. Αντωνόπουλος και ο Ελεγκτής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Αλ. Σταύρου.
Ο κ. Αντωνόπουλος, που είχε υποβάλει -όπως και ο Μιλτιάδης Έβερτ- μηνυτήρια αναφορά για την υπόθεση, ανέφερε στην κατάθεσή του πως στόχος των κατηγορουμένων ήταν να ωφελήσουν το κυβερνών κόμμα να επανεκλεγεί, πως λειτούργησαν «πιεζόμενοι ή προτρεπόμενοι από τον υπουργό». Τόνισε δε, ότι δεν τους καταλογίζει δόλο.
Ο κ. Σταύρου κατέθεσε ότι οι ενέργειες της ΔΕΚΑ δεν συνιστούσαν παραβατική συμπεριφορά, όσον αφορά την νομοθεσία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Η δίκη θα συνεχιστεί την Τρίτη, 16 Μαρτίου.

reporter.gr

ΣΧΟΛΙΟ

Μετα απο χρόνια δέκα, η δίκη της ΔΕΚΑ !!
Αμα τιμωρηθεί κανεις εμένα να με χέσεις ...

Η νύχτα που έβρεξε ορτύκια στα Χανιά !!!

Ο Μανούσος είναι γεννηθείς μεταξύ 1930-1935 κάπου εκει ... μού έχει πει, αλλά δεν θυμάμαι ακριβώς. Αποκορωνιώτης στην καταγωγή, αλλά βέρος Χανιώτης αφου μεγάλωσε στη συνοικία του Αϊ Γιάννη. Η καταγωγή της μητέρας του ήτανε απο τα Κατσιφαριανά (χωριό εξω απο τα Χανιά) και εκει μένει τώρα και χρόνια, στο παλιό τους πατρικό ...

Απο τους πρώτους ηλεκρολόγους στην πόλη, η εμπειρία του και μόνο, θα μπορούσε να διανθίσει την οποιαδήποτε αναφορά ή έκδοση απο ασχολούμενους με τον τομέα αυτο είτε συναδέλφους, τεχνικούς αλλά και ιστορικούς !!
Αρχισε σήμερα να μου λέει ιστορίες απ'τα παλιά και ένας άλλος κόσμος μεταφέρθηκε μπροστά μου !! Κι απο που να αρχίσω ; 

- Απο μικρος είχα ταλέντο στην ηλεκτρολογία. Οταν ητανε οι Γερμανοί εδω, ήμουνα πτσιρικάς και έκλεβα ρεύμα απο τα σύρματα με γάντζο !! Οι Γερμανοί είχανε δίκτυο και πηγαίνανε ρεύμα μόνο στα κτίρια που μένανε αυτοι. Επερνούσανε λοιπον τα σύρματα έξω απο το σπίτι μας και ήτανε χαμηλά, δεν ήτανε τόσο ψηλα όπως τώρα και έβαζα ένα γάντζο στη φάση και ένα στο ουδέτερο και είχαμε ρεύμα στο σπίτι ! Ειχα βάλει 3-4 λάμπες και είχαμε κάθε βράδυ ηλεκτρικό !!  Μάλιστα είχα φτιάξει και μιά ευρεσιτεχνία, ένα αναπτήρα με ρεύμα, σε ένα μπαμπακάκι έβαζα οινοπνευμα και ένωνα δύο σύρματα και άναβε !!
- Και δε φοβόσουνα μήπως δούνε οι Γερμανοί τα καλώδια ; 
- Μα τά βγαζα τη μέρα !! Μόλις εβράδυαζε έβαζα σε ένα καλάμι τον ένα γάντζο και μετα τον άλλο !! 
- Δηλαδή στην περιοχή εκει δεν έχει ρεύμα ;
- Οχι δεν είχε ρεύμα πουθενά εκει. 
- Και στα Χανιά είχανε ρεύμα ;
- Ναι, τα Χανιά είχανε ρεύμα, απο το 1929. Και μάλιστα, όταν ήρθε πρώτη φορα το ρεύμα και εφωτίστηκε όλη η πόλη, επέσανε στις αυλές των σπιτιών ορτύκια, εγέμισε ο κόσμος !! Τα χάσανε με τα φώτα τα ορτύκια και ερχότανε και πέφτανε μεσ' τις αυλες !!

Πραγματικά εντυπωσιακό, αφου κάτι τέτοιο πρώτη φορα το ακούω και σαν εικόνα είναι απίστευτη !! Αν σκεφτούμε πως ήτανε η περιοχή τότε, προτου ανοιχτούν δρόμοι, χτιστεί όλος ο κάμπος, όπως είναι τώρα ... προφανώς θάτανε αλλιώς η φύση !!
Μου είπε κι άλλα ο Μανούσος, για όταν δούλεψε στις εγκαταστάσεις (του ΝΑΤΟ) στο Μαράθι το 1957-'58 και είχε έρθει εξειδικευμένο συνεργείο απο τη Νορβηγία να ανοίξει τα τούνελ και όλες τις υπόγειες εγκαταστάσεις, για τα ηρωικά χρόνια στο Ναύσταθμο με πολλα παραλειπόμενα και άλλα πολλα ...

Τις ιστορίες που μου έχει κάνει για το θρυλικό μπουζουξή Κουρκουμελή, θα κάνω άλλη αναφορά. Αλλωστε φέτος ο Δήμος Ιεράπετρας προγραμματίζει να κάνει ένα αφιέρωμα στο "Μπουζούκι στην Κρήτη" και την υγειά μας νάχουμε, να ασχοληθούμε επισταμένως ...

Συναυλία του Γρηγόρη Μανινάκη στη Νέα Υόρκη


Απο το φίλο Γρηγόρη Μανινάκη πήραμε ένα μέϊλ που μας ενημερώνει για τη συναυλία που θα γίνει στις 20 Μάρτη, σε Ελληνικό θεάτρο της Νέας Υόρκης !! Ο Γρηγόρης που είναι γνωστος απο τη συμμετοχή του στο σχήμα CAFE AMAN AMERICA και απο το σχήμα ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ και την ομώνυμη ταβέρνα του στην Αστόρια, έχει ένα πολυ ωραίο χρώμα στη φωνη του και σέβεται το ρεμπέτικο και όχι μόνο ρεπερτόριο, υποστηρίζοντας την Ελληνική μουσική με αξιοπρέπεια χρόνια τώρα στη Νέα Υόρκη.  

THE HELLENIC CULTURAL CENTER
Presents

GRIGORIS MANINAKIS
IN  CONCERT

FIFTY-FIFTY
ONE STAGE ….THREE GENERATIONS
{SHARING THE STAGE WITH THE YOUTH}

Our best  Greek  songs from  our Byzantine and Asia Minor tradition, to Rebetika,  the golden sixties and  our greatest 20th Century composers in  a unique sing-along musical adventure  with the participation of a team of
ELEVEN  2nd and 3rd generation
   young Greek Americans sharing the stage and performing  with

Grigoris Maninakis

&

The Mikrokosmos Ensemble

 {young participants in alphabetical order}
Athena Adamopoulos , pianist/composer
Maggie Angelakis, vocalist
Bobby Damore, bouzouki-vocals
Lina Orfanos , guest vocalist
Tania Papayannopoulou , vocalist
Fotis Papiris, vocalist
Nikitas Tampakis, viola/composer
Elena Toumara, vocalist
Stavroula Traitses, vocalist
Katerina Visnjic ,  vocalist
Vanya Visnjic , violin


SATURDAY March 20th @ 7PM & SUNDAY  March 21st @ 5PM
At the HELLENIC CULTURAL CENTER THEATRE
27-09 Crescent Street , Astoria, New York
RESERVATIONS/INFORMATION:  718- 626-5111 & 917-915-8647
DONATION $25

Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

Τους πιάσανε οι τύψεις !!! Αρχίζουν να λένε που πήγαν τα κλεμμένα ... θα τα γυρίσουν άραγες ;;;

ΟΥΚ ΑΝ ΛΑΒΕΙΣ ΠΑΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΛΑ ΕΧΟΝΤΟΣ !!!
Αυτη είναι η απάντηση ...

Μάθαμε λοιπον σήμερα απο την κόρη του Κίτσου Τεγόπουλου, ότι κύκλωμα εφοριακών μας έκλεβε, χαρίζοντας φόρους σε επιχειρηματίες !!! Τωρα πως έγινε και τό 'μαθε η Μάνια, πως έγινε και δεν το ανακάλυψαν οι φωστήρες ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟΙ δημοσιογράφοι : Τριανταφυλλόπουλος, Παπαγιάννης, Ντάσκας, Τράγκας, Βερύκιος κλπ ;;;
Και καλα, αρχες Μάρτη το ανακάλυψαν ;; Τώρα ξύπνησαν ;; Και ποιοι το φανέρωσαν ;; Το ΠΑΣΟΚ το βγαλε στη φόρα έμεσα ;; Ρε μυστήρια πράματα ...
Επίσης ξαφνικά μάθαμε για τα χρέη των νοσοκομείων απο υπερτιμολογησεις, απο αγορές φαρμάκων και μηχανημάτων, όπου χρωστάμε 6,2  και τα οποία τα χρωστάμε δεν πρόκειται να τα πάρουμε πίσω ...

Να υποθέσουμε λοιπον τώρα ότι θα πάρουν τα 10 δις και θα τα επιστρέψουν στις αγορες (των κερδοσκόπων-23 % Ελληνες!!!)) που δανείστηκαν προχθες και θα τους μείνουνε και 5 δις να κάνουνε τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ !!!
Επίσης να υποθέσουμε ότι οι επιχειρήσεις και οι υπαίτιοι θα τιμωρηθούν με αποτέλεσμα να πέσουν σε κρατική επιτήρηση για 2 χρόνια και εξυγείανση;;
Επίσης να υποθέσουμε ότι οι υπαιτιοι γιατροί θα χάσουν την άδεια άσκησης επαγγέλματος μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση και οι διοικητικοί και άλλοι υπάλληλοι θα καθαιρεθούν και θα κατασχεθούν τα περιουσιακά τους στοιχεία ενω αν εχουν προλάβει να τα "γραψουν" αλλού, να αφαιρεθουν τα ποσά της ζημίας απο τη σύνταξη και το εφάπαξ τους ...

Ελα πες το Γιώργο Γεωργίου  :
ΠΑΠΑΡΙΑ ΜΕΝΤΟΛΕΣΣΣ

Να δοθουν λύσεις τώρα !!!

Λογαριαζόμαστε (οι Ελληνες) σαν έξυπνος λαος, δημιουργικός, χαρισματικός κλπ κλπ  Απο την άλλη έχουμε καταντήσει την Ελλάδα να είναι στα τέσσερα, όπως η Αλεξανδράτου και να αφήνεται στις αχόρταγες ορέξεις των βιαστών κερδοσκόπων είτε  είναι τράπεζες Αγγλικές, Γερμανικές, Αμερικάνικες, συμφερόντων Κινεζικών, Ιαπωνικών ,Εβραϊκών, Αραβικών, ακόμα και Ελληνικών αφου πολλοι συμπατριώτες μας το παίζουν διεθνιστές όποτε τους συμφέρει ...

Το πολιτικό σκηνικό είναι αλαλούμ ... έχεις δύο κόμματα που το ένα τα ρίχνει στο άλλο, έχεις μια αντιπολίτευση υποτονική και παραδομένη και απο που πουθενά δε διαφαίνεται λύση ...
Την ίδια ώρα που αναγγέλονται μέτρα νόμοι και διατάξεις με ΤΑΡΑΤΑΤΖΟΥΜ, την ίδια ώρα προσλαμβάνονατι ορδές κομματικών ψηφοφόρων και επι της μιάς και επι της άλλης διακυβέρνησης και ας πάει το παλιάμπελο η Ελλαδα !!
Ο ιδιωτικός τομέας ως πότε θα χρηματοδοτεί αυτο το σμπαραλιασμένο κράτος που αν και υπεράριθμο οχι μονο δεν προσφέρει υπηρεσίες αλλα σου ζητάει μιζα εκβιάζοντάς σε για να κάνεις τη δουλειά σου ;; Ως πότε θα κινει αυτο το μαγγανοπήγαδο της σήψης και της ανικανόητητας ;; Ετσι λοιπον και ο ιδωτικος τομέας που δεν είναι κορόϊδα, θα κλέψει, θα απατήσει, θα φοροδιαφύγει, θα ξεγελάσει, θα παρανομήσει αφου και οι υπόλοιποι κομματικοί βολεμένοι κάνουν το ίδιο !!

Πας σε ένα μεζεδάδικο 30 τετραγωνικά και πληρώνεις μια σαλατα μαρούλι, μια μινι ποικιλία με μεζεδάκια και 1,5 κιλό κρασι, 35 ευρω, οταν έχει κόστος 5 !! Στο τελος σου δίνουν μια απόδειξη : Ποτά : 35 ευρω (οποιος εχει αντιρρηση το ανεβαζω αμεσα)
Και αν δεν βγεις όμως και λιγο εξω, να τα πεις να ξεδώσεις ή θα αυτοκτονήσεις ή θα πας σε άλλη χωρα ... δεν είναι λύση και το να κάθεσαι σπίτι σου και να κλαις τη μοίρα της χώρας ...

Καθηγητής λεει Πολυτεχνείου ανέλαβε τη μελέτη ανάπλασης του κόλπου της Κισσάμου στο νομό Χανίων ένα έργο πνοης, παρακάμπτοντας τη νόμιμη διαδικασία και απομονώνοντας τους μηχανικούς μελετητές των Χανίων αφου ο Νομάρχης "έδωσε" τη δουλειά με απευθείας ανάθεση στον ΟΑΔΥΚ ένα οργανισμό αμφιλεγόμενο (που ίδρυσε στο παρελθόν ο Μητσοτάκης) που ναι μεν έχει έργο αλλα είναι αντιπαραγωγικός και μπαίνει μέσα αφου όλοι ξέρουμε ότι είναι φωλιά κομματικών διορισμών, με υψηλούς μισθους, με έργο κατώτερο του ονόματος του και πεδίο δράσης ανεξιχνίαστο ...
Με τη σειρα του ο ΟΑΔΥΚ ανίδεος με το θέμα, παρ'ολο που έχει καμμιά 20ρια μηχανικούς, δίνει το έργο σε έναν καθηγητή του Πολυτεχνείου. Δεδομένου ότι η μελέτη έχει αμοιβή 14 εκατομμύρια, είναι δυνατόν τέτοιο μεγάλο έργο να το εκπονήσει ένας καθηγητής εν ενεργεία !!
Κατα το δοκουν ο κάθε κρατικός ή τοπικός άρχων μοιράζει έργα στο όνομα της "βιωσιμότητας" του ΟΑΔΥΚ και αν πάμε στη διαχείριση των προγραμμάτων αγροτουρισμού και η κουτση Μαρία έμαθε ότι υπήρξε φάμπρικα τακτοποιήησης των "ημετέρων" αιτήσεων ...
Δείτε την επιστολή διαμαρτυρίας του αρχιτέκτονα Γιάννη Τσουκάτου για το θέμα στα Χανιώτικα Νέα.

kissamos
kissamos.pdf
Hosted by eSnips

Πέραν αυτων η δεινη οικονομική θέση της χώρας υπάρχει τώρα και χρόνια, δεν αποκτήσαμε χρέος ξαφνικά. Αυτο που έγινε ξαφνικά είναι η μείωση της κυκλοφορίας χρήματος λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Εδω οι τράπεζες μας είναι οι πιο κερδοφόρες του ΠΛΑΝΗΤΗ !!
Οπως είπε στη ρύμη του λόγου του ο Καρατζαφέρης, αυτοι που τα έχουν και φοβούνται μην τα χάσουν ΤΑ ΒΑΖΟΥΝ ΣΕ ΘΥΡΙΔΕΣ !!! Εννοούμε το ρευστο !! Σου λέει ο άλλος, στο εξωτερικό δεν είναι σίγουρα, στις οφφ-σορ θα μπερδέψουμε, στην τράπεζα θα μας τα φορολογήσουνε ή θα τα χάσουμε, στο σπιτι θα μας τα κλέψουνε οι Αλβανοι, τα κάνουμε τούβλα λοιπον και τα πάμε σε τραπεζικες θυρίδες !!!!
ΑΘΑΝΑΤΕ ΠΑΝΟΥΡΓΕ ΕΛΛΗΝΑ !!!
Και θα μου πείτε ποιοι τα έχουνε ;; Ε πάλι θα τα ξαναλεμε ;; Ολοι αυτοι υψηλοβαθμοι του δημοσιου, νομιμοι ή λαμόγια και αλλοι τοσοι του ιδιωτικου δημοσιου με νόμιμες ή ημιπαρανομες ή εντελώς παράνομες διαδικασιες, αφου ουτε φορους πληρωνουν ουτε ΦΠΑ, ουτε ΙΚΑ κλπ κλπ.

(συνεχιζεται)

Σάββατο 6 Μαρτίου 2010

Η Λαμιώτισσα



Τραγούδι του Κώστα Κουτρουμάνου πολυ καλου μπουζουξή και τραγουδιστή και του Χρήστου Φαναρίτη κλαρινίστα.

ΣΚΛΗΡΗ ΚΑΡΔΙΑ ΚΑΙ ΠΑΨΕ ΠΕΙΑ



Μπαλλος με μανε! Μαλλον η πρωτη ηχογραφηση της ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΟΝΙΤΟΠΟΥΛΟΥ !! 
Τη συνοδευει η ΑΝΝΑ ΜΑΝΙΑΤΗ. Στο βιολι το περιφημο ''ΜΩΡΟ'' Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ και στο λαουτο ο Δ.ΦΥΡΟΓΕΝΝΗΣ... Τα νησιωτικα οπως επρεπε να ειναι....
Δισκος ODEON 7841 τελη δεκ.του '50 σε πικ-απ tepaz-transit

Του φίλου συλλέκτη Χρήστου Φ. απο τη Λαμία

Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Στρομπούλω - Αγραφα



Στρομπούλω (Τσάμικος)

Παίζουν:
Βλαχογιάννης Στέργιος - Τραγούδι
Λέκκος Γεώργος - Βιολί
Βασιλακάκος Γεώργιος - Βιολί
Ρίζος ? - Κλαρίνο
? - Λαούτο
Γευγελής Γεώργος - Ντέφι

Ιστορική παρουσίαση Αγραφιώτικων χορών και τραγουδιών απο τους Αργιθεάτες στο Θέατρο "Δόρα Στράτου" στου Φιλοπάππου, το καλοκαίρι του 1978..

Η αλήσμου μνήμης Δόρα Στράτου προλογίζοντας την είσοδο των χορευτών στο θέατρο που φέρει τ' όνομά της, αναφέρει μεταξύ άλλων:
-Αυτοί δεν χορεύουν απλώς, αυτοί κεντάνε πάνω στη γη.
-Είναι ένα τρανό δείγμα ότι υπάρχει ακόμη Ελλάδα.
Για τον Στέργιο Βλαχογιάννη είπε:
-Είναι ένας Άνθρωπος πλασμένος για χορό και τραγούδι

Με τις συγκριτικές μελέτες που έκανε για τους χορούς, μας πήγε πίσω στο χρόνο, λέγοντας ειδικά για τον "Κλειστό" ότι είναι αργός, τελετουργικός χορός με πολύ παλιές ρίζες στην αρχαία Ελλάδα χαρακτηρίζοντάς τον αρχαιοπρεπή.

Ο "Κλειστός" ή το "Κλειστό" χορεύονταν παλαιότερα αποκλειστικά στη γιορτή της Λαμπρής στην κεντρική πλατεία του χωριού ή στο προαύλιο της εκκλησίας. Συμμετείχαν όλοι οι χωριανοί με πρώτους τους σεβάσμιους, ενώ η αρχή γινόταν από τον παπά. Χορεύεται κυκλικά από ομάδα ανδρών και ομάδα γυναικών. Ο αντρικός κύκλος ήταν εξωτερικός και ο γυναικείος εσωτερικός.

Στα Άγραφα οι χοροί διαθέτουν δύναμη και σταθερότητα στο ρυθμό και στα βήματα, μεγαλόπρεποι με αργές αλλά έντονες κινήσεις. Διατηρούν τα τοπικά γνωρίσματα και με τους χορούς εκδήλωναν τον πόθο της ανεξαρτησίας στα χρόνια της σκλαβιάς.

[youtube]

Θέλετε γη ;; Πριτς !!! Σας πουλάμε σουβλάκια !!!


Οι Γερμανοί πήραν αέρα, ξεχάσανε τις σφαγες και τα ολοκαυτώματα της περιόδου 1939-1945, ξεχάσανε τους θαλάμους αερίων, τα παραρτήματα της χαρας (joy division) που συγκέντρωναν τις πιο όμορφες αιχμαλώτους και σαν κτήνη τις βίαζαν προτου τις θανατώσουν, τα κρεματόρια που κάνανε του ανθρώπους σαπούνι και μας πουλάνε πνεύμα μετα απο 55 χρόνια !!!
Αυτοι που ρουφάνε τη μπύρα σα γουρούνια και πάνε για σεξο-τουρισμό στην Απω Ανατολή διακορεύοντας κοριτσάκια 12-15 ετων κατα χιλιάδες !!! (δεύτεροι σε παιδοφιλία στον κόσμο)

Αφου λοιπον δεν αισχύνονται και κάνουν ΒΛΑΚ χιούμορ θέλοντας να μας κοροϊδέψουν για τα χάλια των λαμογιών, απάτριδων που μας κυβερνάνε και τους βολεμένους που τους ψηφίζουνε, θα τους απαντήσουμε στο ίδιο επίπεδο που όμως θα μπορούσε να είναι σοβαρότατη τοποθέτηση των πολιτικών μας !!!

Θέλετε να αγοράζουμε BMW, Porsche, Opel, VW, Ford, Siemens, Krupp κλπ και να ψωνίζουμε απο τα Lidl, Praktiker, Mediamarkt κλπ ;;

Τότε θα σας πουλήσουμε και μεις ισόποσα προϊόντα (σύμφωνα και μετο προ ΕΟΚ σύστημα του κλήριγκ) όπως : σουβλάκια, τζατζίκι, μουσακά, φέτα, ρακή, ρακόμελο, ελαιόλαδο, κηπευτικά, μανιτάρια κλπ κλπ

Και αντε και κουρευτείτε ... αϊντε μην το χοντρύνουμε ...

Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

ΤΑ ΠΛΟΥΤΗ ΤΟΥΣ = Η ΦΤΩΧΕΙΑ ΜΑΣ

Νομίζω το κουράσαμε το θέμα με τα ελλείματα το χρέος και τα μέτρα ... Εδω περικλείονται όλα και τέρμα :


                                                                                                                                               «ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΡΠΑΝΕ ΤΟ ΦΑΪ ΑΠΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ
κηρύχνουν τη λιτότητα.
Αυτοί που παίρνουν όλα τα δοσίματα
ζητάν θυσίες.
Οι χορτάτοι μιλάν στους πεινασμένους
για τις μεγάλες εποχές που θαρθουν       

                                                                                                     Μπέρτολτ Μπρέχτ

Επιτέλους! Αυτό αναφώνησε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημ. Δασκαλόπουλος, μετά το πρόσφατο διάγγελμα του πρωθυπουργού. Ενθουσιάστηκε από τη σκληρότητα των μέτρων που εξαγγέλθηκαν. Τώρα που μπήκαμε σε επιτήρηση θα  πλέει σε πελάγη ευτυχίας. Τον περασμένο Οκτώβριο βρέθηκε σε μια έκθεση στο Λονδίνο κι αγόρασε ένα πίνακα 1,5 εκατ. $. Όσα θα βγάλει ένας εκπαιδευτικός δουλεύοντας 60 χρόνια ή ένας εμποροϋπάλληλος δουλεύοντας 80 χρόνια ! Είναι να μη χαίρεται με τη σκληρή λιτότητα (των εργαζομένων) και με την επιτήρηση
            Στην ελληνική κοινωνία υπάρχει συσσωρευμένος τεράστιος πλούτος κι εμείς πρέπει πάλι να πληρώσουμε για χρέη που ποτέ δεν δημιουργήσαμε. Τα ταμεία είναι άδεια αλλά και οι τσέπες μας επίσης. Ποιοι έχουν  τέλος πάντων τα λεφτά; Ας δούμε ορισμένα παραδείγματα :
            Τα τελευταία 12 χρόνια το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 60%. Αφού το δικό μαςτων εργαζομένωνεισόδημα δεν αυξήθηκε καθόλου, ΠΟΥ ΠΗΓΕ ΟΛΟΣ ΑΥΤΟΣ Ο ΠΛΟΥΤΟΣ ;
            30.000 ελληνικές οικογένειες διαθέτουν στα τμήματα private banking των τραπεζών περίπου 50 δις ενώ άλλα 40 δις έχουν καταθέσει έλληνες πολίτες στο εξωτερικό. Μάλλον δημόσιοι υπάλληλοι θαναι.
            Μόνο οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρείες είχαν κέρδη: 11,8 δις το 2009, 10 δις το 2008 και 11,3 δις το 2007.  Η Εθνική Τράπεζα την τελευταία πενταετία είχε κέρδη 6,3 δις . Το 2009 η ΔΕΗ πραγματοποίησε κέρδη 1,1 δις ενώ προέβλεπε ο προϋπολογισμός της 531 εκατ. .
            Ελληνικές επιχειρήσεις (υπολογίζονται 4.000) έχουν επενδύσει σχεδόν 20 δις στο εξωτερικό, από τα οποία τα 16 δις στα Βαλκάνια.
            Την τετραετία 2004 – 2008  χαρίστηκαν πάνω από 9 δις σε περίπου 50.000 επιχειρήσεις ( τα 5,1 δις από τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των κερδών από 35% σε 25% και 3,5 δις από τις δυο ρυθμίσεις περαίωσης ανέλεγκτων χρήσεων.)
            Υπάρχουν 10.000 υπεράκτιες (offshore) εταιρείες ελληνικών συμφερόντων που διακινούν γύρω στα 500 δις και το δημόσιο χάνει ετησίως από φόρους 6 δις.
            Κάθε χρόνο οι καταναλωτές πληρώνουν και οι επιχειρήσεις εισπράττουν αλλά δεν αποδίδουν περί τα 6 με 6,5 δις από ΦΠΑ.
            Η εισφοροδιαφυγή φτάνει τα 8 δις ετησίως.
            Πάνω από 5.000 επιχειρήσεις οφείλουν 31 δις στο δημόσιο.
            Οι έλληνες εφοπλιστές αγόρασαν το 2009 -χρονιά κρίσης- 164 μεταχειρισμένα πλοία διαθέτοντας 3,16 δις $. Μικρό ποσό για τους εφοπλιστές. Ο ελληνικός εφοπλισμός ελέγχει σχεδόν το 20% του παγκόσμιου στόλου και το 40,9% της κοινοτικής ναυτιλίας. Αν και αποτελεί παγκόσμια δύναμη στηρίζεται σημαντικά από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Η Εθνική Τράπεζα τους έχει δανείσει 3,5 δις , η Πειραιώς 2 δις κι ακολουθούν οι υπόλοιπες. Με τις δικές μας, τις λαϊκές αποταμιεύσειςκαταθέσεις οι τράπεζες  χρηματοδοτούν το «θαύμα» της ελληνικής ναυτιλίας.
            Κι επειδή είμαστε παραδοσιακά ναυτική χώρα δεν θα μπορούσε να υστερούμε και σε κότερα, θαλαμηγούς κλπ. Ο Θοδ. και Γιάννα Αγγελοπούλου πούλησαν τη θαλαμηγό τουςου ήταν η καλύτερη στη χώρα- κι αγόρασαν ένα υπερσύγχρονο mega yacht μήκους 85,6 μέτρων κι αξίας 150 εκατομ. $. Ο  εφοπλιστής Προκοπίου έχει παραγγείλει θαλαμηγό 106 μέτρων και αξίας πάνω από 100 εκατ.$.  Ο Π. Δράγνης έχει κότερο 82 μέτρα. Έχει γραφτεί ότι η θαλαμηγός του Μελισσανίδη κοστίζει 65 εκ., του Κούστα 60 εκ., του Βαφειά το ίδιο κι ακολουθούν άλλοι με ακριβότερα κι άλλοι με φθηνότερα κότερα, όπως Κοπελούζος, Πατέρας, Τσάκος, Αλαφούζος, Δημ. Κωστόπουλος, Ρέστης, Βασιλάκης, Κοντομηνάς, Μαρινόπουλος κλπ. Ο Σπ. Λάτσης νοικιάζει την 117 μέτρων «Τurama», σε μη έχοντες κότερο επιχειρηματίες, αντί 90.000 τη μέρα !
            Μη νομίσετε ότι υστερούμε και στον αέρα. Διακόσια είκοσι ιδιωτικά αεροπλάνα είναι καταγεγραμμένα στα ελληνικά νηολόγια (χώρια όσα είναι σε νηολόγια του εξωτερικού ). Η Μαρ. Λάτση έχει 3 ιδιωτικά τζετ (Boeing 757, Boeing 737 και Gulfstream IV), o Βγενόπουλος 2 (Cesna και Falcon 900), o M.Κυριακού ένα και καλό αξίας 50 εκ., ο Ρέστης ένα των 47 εκ., ο Κόκκαλης, ο Μελισσανίδης, ο Τσακίρης, ο Μαρινάκης, ο Θοδ. κι η Γ. Αγγελοπούλου και πολλοί άλλοι. Τα έξοδα συντήρησης ενός τέτοιου αεροσκάφους φτάνουν το χρόνο 1 με 1,5 εκατ. !
            Ο  Λ. Λαυρεντιάδης ξόδεψε το Δεκέμβρη 70 εκ. κι αγόρασε το 31,3% της Proton Bank αφού πρωτύτερα είχε δώσει 36 εκ. για το 50% του γηπέδου Καραϊσκάκη και άλλα 86 εκ. για να επαναγοράσει τη «Νεοχημική», από την πολυεθνική Carlyle. Έδωσε και κάτι «ψιλά» για ναποκτήσει μερτικό σε κάποια από τα μεγαλύτερα ΜΜΕ της χώρας (13,53% στον Πήγασο, που ελέγχει ΜEGA και Έθνος,  9,62% στην Ελευθεροτυπία, κι ελέγχει Flash 9.61, Espresso, City Press, Αthens News, Σφήνα, Ισοτιμία κλπ). Ο Β. Ρέστης αγόρασε το πιο αναγνωρίσιμο τουριστικό αξιοθέατο του Μαυροβουνίου, το νησάκι του Αγ. Στεφάνου, ξοδεύοντας 30 εκ. και σχεδιάζει να επενδύσει 50 εκ. χτίζοντας βίλες σε αυτό.
            Έρευνα του Hotels.com (καλοκαίρι 2009) έδειξε πως η ακριβότερη σουϊτα στον κόσμο νοικιάζεται 50.000$ και είναι του Grand Resort στο Λαγονήσι Αττικής!
            Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΤ, από το Μάρτη του 2005 ως τον Οκτώβρη του 2009, είχαν υπαχθεί στον αναπτυξιακό νόμο (Ν. 3290/04) 1790 επενδύσεις ξενοδόχων προϋπολογισμού 5,7 δις και επιδοτήθηκαν με 2,5 δις . Δηλαδή το 44% ήταν από δικά μας λεφτά. Τζάμπα επενδυτές μιας και τα υπόλοιπα είναι δανεικά από τις δικές μας καταθέσεις στις τράπεζες.
            Πάνω που πήγαν να μας πείσουν πως «δεν υπάρχει σάλιο» και λίγο μετά την ανακοίνωση της επιτήρησης, πληροφορηθήκαμε ότι αγοράζουμε 6 γαλλικές φρεγάτες κόστους 2,5 δις , για να υπερασπίζουν τα «εθνικά μας δίκαια» ανοιχτά της Σομαλίας και στον Περσικό κόλπο.

Δεν αναφέρομαι καθόλου στις μίζες και στα σκάνδαλα (Siemens, Βατοπαίδι, δομημένα ομόλογα, διαγραφή προστίμου 5,5 δις της «Ακρόπολης» κλπ) γιατί είναι γνωστά. Άλλωστε έχει επιληφθεί κι η ελληνική  …«δικαιοσύνη».
Ούτε  στα 28 δις που τέθηκαν στη διάθεση των τραπεζών και τώρα τα χρησιμοποιούν για να δανείσουν το κράτος σαν κοινοί τοκογλύφοι.
Μπορεί να ζούμε όλοι στην ίδια χώρα αλλά είμαστε δυο διαφορετικές χώρες, δυο διαφορετικοί και αντίθετοι κόσμοι. Δυο κόσμοι μέσα στην ίδια χώρα.

Από τη μια ο κόσμος μαςανεργίααπολύσειςτρομοκρατία κι  εξευτελισμοί στους χώρους δουλειάς, ανασφάλιστη εργασίαμερική απασχόληση,  προσωρινή απασχόλησησυντάξεις των 400μισθοί των 700 σύνταξη στα 67,  δάνεια και  κάρτες, τα φροντιστήρια των παιδιών, η βενζίνη στα 1,4 , ο 14ος μισθός που κόβεται , η κατάργηση των συμβάσεων, ο φόβος κι η αγωνία για το αύριο.
            Κι απ’ την άλλη ο κόσμος τουςτραπεζίτεςεπενδυτέςgolden boys, βιομήχανοι κι εφοπλιστές, πολυτελείς επαύλεις, ιδιωτικά τζετ, θαλαμηγοί, χειροποίητες Bentley και θηριώδη Hummer, διαμάντια και τσάντες Luis Vitton και Hermes, η Μύκονος, το Κολωνάκι και η Εκάλησαλέ και σούσι μπαρ, χαριτωμένοι μόδιστροι και «καλλιτεχνάδες διανοούμενοι λινάτσες», όπως λένε κι οι Active Member. Ένας κόσμος σπατάλης, χλιδής , σαπίλας και παρακμής.

Τελικά λεφτά υπάρχουν αλλά όχι για μας. Είναι δικά μας αλλά δεν είναι για μας. Εμείς τα «γεννήσαμε» αλλά δε μας ανήκουν. Φταίμε όμως κι εμείς γιατί όπως λέει κι η παροιμία «αν δεν εγονάτιζε η καμήλα δεν τηνε φορτώνανε». Η επίθεση που δεχόμαστε από  ΠΑΣΟΚΝΔΕΕ και κεφαλαιοκράτες (διεθνείς και εθνικούς) δε θα σταματήσει ποτέ από μόνη της. Τώρα πρέπει να αναχαιτίσουμε την επίθεση, τώρα να διεκδικήσουμε  αναδιανομή του πλούτου, έξοδο από τη ληστρική Ε.Ε. του κεφαλαίου. Για να επιστρέψει πάνω από την Ευρώπη το φάντασμα που κάποτε πλανιόταν, όπως έλεγε ο Μαρξ. Για ναρχίσουν πάλι να τρέμουν οι ξεσαλωμένες, σήμερακυρίαρχες τάξεις.

cretan music - mantinades