Τετάρτη 8 Απριλίου 2009

Και μεις άφωνοι όπως το Spiegel ...

"Με κομμένη την ανάσα" παρακολουθεί την εξέλιξη των μεγεθών της Ελληνικής οικονομίας ο Ευρωπαικός Τύπος.

"Με κομμένη την ανάσα", είναι ο τίτλος δισέλιδου ρεπορτάζ του σημερινού έγκυρου ευρωπαικού περιοδικού Der Spiegel για την Ελλάδα και την κρίση.

Το περιοδικό αναφέρεται με συγκεκριμένα παραδείγματα στην υπερχρέωση των κρατικών νοσοκομείων, των επιχειρήσεων, στις απολύσεις εργαζομένων, αλλά και στην επιτήρηση της Κομισιόν.
Παραθέτουμε αποσπάσματα όπως μεταφράστηκαν και μεταδόθηκαν από τη Ντόιτσε Βέλλε:

"Η Αθήνα βρίσκεται προ μιας χρεοκοπίας, αν και η οικονομική κρίση δεν είναι ακόμη εμφανής σε όλη της την δριμύτητα. Τώρα εκδικείται η πεπατημένη, η παλιά ρουτίνα", γράφει το περιοδικό υπονοώντας τις μεθόδους δανειοδότησης και υπερχρέωσης και επισημαίνει:

"Οι οικονομικοί αναλυτές περιμένουν με αγωνία το καλοκαίρι. Ο τουρισμός, που συνιστά έναν από τους πυλώνες της οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας και αποτελεί το 17% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος, απειλείται με κατάρρευση.
Από τις ΗΠΑ γίνεται λόγος για πτώση της τουριστικής κίνησης κατά 50% προς Ελλάδα, ο αριθμός των Βρετανών τουριστών αναμένεται επίσης να συρρικνωθεί μέχρι και 30%. Οι Βρετανοί τουρίστες ανέρχονταν ετησίως στα 3 εκατομμύρια ξεπερνώντας τα 2,3 εκατ. Γερμανούς τουρίστες και έτσι αποτελούσαν το μεγαλύτερο τμήμα της τουριστικής κίνησης.
Δυσχερής είναι επίσης η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών που δραστηριοποιήθηκαν στην Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, οι οποίες επένδυσαν δισεκατομμύρια ευρώ σε εξαγορές τραπεζών και σε δίκτυο υποκαταστημάτων σε χώρες όπως η Ρουμανία, η Βουλγαρία ή η Σερβία. Τα νομίσματα των χωρών αυτών υποτιμήθηκαν τώρα δραματικά και τα δήθεν ελκυστικά πακέτα στο εξωτερικό μπορεί να μετατραπούν σε τάφο δισεκατομμυρίων."
"Όπως πάντα η παραοικονομία ανθεί, αλλά τώρα ουδείς πιστεύει πια ότι όταν η κρίση εκδηλωθεί πραγματικά θα ξεπεραστεί με την παλιά καλή συνταγή."

απο το greece-salonika

Σχόλιο rebet-cafe

Βέβαια οι οικονομικοί αναλυτές δεν παίρνουν υπ'όψη τους τους πακτωλούς που έχουν στους λογαριασμούς τους οι οικονομικά μεγάλοι στην Ελλάδα αλλα και η μεγαλομεσαία τάξη των κομματικών βολεμένων, με τους τεράστιους μισθους, που αναμένεται να ξοδεψουν έστω κάποια ψίχουλα στις καλοκαιρινές τους διακοπές, (αυτων και των παιδιών τους)
εαν κάνουν διακοπές στην Ελλάδα
Σε αυτες τις μαύρες προβλέψεις είναι ΑΠΟΝ το ΚΡΑΤΟΣ που υπερδανείζεται για να καλύψει τα παλιά χρέη, τις μεγάλες κρατικές δαπάνες-σπατάλες αφου έργα βλέπουμε να γίνονται ελάχιστα και τους νέους διορισμούς, είναι ΑΠΟΥΣΑ επίσης η διοικούσα ΕΚΚΛΗΣΙΑ με τους πακτωλούς και τις τεράστεις περιουσίες, που όχι μόνο δεν κινει χρήμα και κυττάζει φοβισμένα απ'τη γωνία, αλλα δεν παίρνει πρωτοβουλίες να βοηθήσει έστω και απο ιδεολογία τους έχοντες άμεση ανάγκη, που καθημερινά μέρος αυτων αναγκάζεται να εγκληματίσει !!
Είναι ακόμα ΑΠΟΝΤΕΣ οι έχοντες τα μέσα παραγωγής και διαχειριζόμενοι την ενέργεια και άλλες υπηρεσίες, όπου αντι να μετριάσουν τιμες να πάρουν φιλολαϊκά μέτρα και να σκεφτουν και πράξουν αποτελεσματικά, αυτάρεσκα απολύουν και καταστροφολογούν !!
Τέλος οι πολιτικοί κυττουν ΧΑΣΚΟΝΤΑΣ την εθνική και διεθνή κρίση και περιμένουν το κτίριο να πέσει -μακρυά απ'τα κεφάλια τους- και μετα να συνεχίσουν να πίνουν ατάραχοι τον καφε τους στο Da capo ... αν η καταστροφή όμως είναι ολοκληρωτική, τότε θα φύγουν νύχτα για λατινική αμερική ... και ο λαος θα πάρει τα πράματα στα χέρια του ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades