Σάββατο 11 Απριλίου 2009

Ντίνου Χριστιανόπουλου - Ανθολογία τραγουδιών του Βασίλη Τσιτσάνη

Το νέο βιβλίο του Ντίνου Χριστιανόπουλου κυκλοφόρησε πρόσφατα απο τον Ιανό τον Μελωδό, με τίτλο "Ανθολογία τραγουδιών του Βασίλη Τσιτσάνη με κριτικό υπόμνημα"
Απο το απόσπασμα που βλέπουμε στα Νέα, μάλλον για ενημερωτικό υπόμνημα πρόκειται και όχι τόσο κριτικό ... τι νόημα θά είχε άλλωστε ένα ΚΡΙΤΙΚΟ υπόμνημα τόσα χρόνια μετα τη δημιουργία των τραγουδιών, μετα την καταξίωση των και μετα απο 25 χρόνια απο το θάνατο του συνθέτη ... και ακόμα απο έναν θαυμαστη του ;; Μάλλον ίντριγκα παρα Ακαδημαϊκή μελέτη, προσπαθεί να προκαλέσει ο ιδιαίτερος Θεσσαλονικιός συγγραφέας και ποιητής, που μαζι με τον Αλέξη Ασλάνογλου και τον Bob Zimmernan (Dylan) απετέλεσαν την αρχική έμπνευση τού επίσης Σαλονικιού Διονύση Σαββόπουλου !!

Απο τα Νέα On-line

Η ενασχόληση του ποιητή Ντίνου Χριστιανόπουλου με το ρεμπέτικο τραγούδι και τον Τσιτσάνη δεν είναι όψιμη. Προηγήθηκαν τρεις μελέτες για τον Τσιτσάνη και μία για «Το ρεμπέτικο και η Θεσσαλονίκη». Με την κυκλοφορία του τόμου «Ανθολογία τραγουδιών του Βασίλη Τσιτσάνη με κριτικό υπόμνημα» (επέλεξε 187 από τα 700 και πλέον καταγραμμένα τραγούδια του), ο ποιητής χρίζει ξανά τον Τσιτσάνη «κορυφαίο συνθέτη, στιχουργό, οργανοπαίχτη και τραγουδιστή- τέσσερις ιδιότητες με την ίδια επιτυχία».
Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος επιλέγει, ύστερα από πίεση («αυτά είναι αστεία πράγματα. Δεν κάνω δημοσιο γραφία, μελέτη κάνω»), ως καλύτερα τραγούδια του Τσιτσάνη «αυτά που γράφτηκαν για μια ομάδα γυναικών: Αρχόντισσα, Αχάριστη, Μαγκιώρα, Μόρτισσα, Αθηναίισα κ.ά.
Επικαλείται δε τα 78 του χρόνια και την κούραση που του προσθέτουν, αλλά δεν αποφεύγει να χαρακτηρίσει προσωπικότητες του λαϊκού τραγουδιού:

Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου:
«Μετριότατη ποιήτρια και στιχουργός, αλλά και κουμάσι απ΄ τα λίγα»

Ολο το κείμενο εδω

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades